Eindspel: Kadhafi opgejaagd in Tripoli

Geen categorieaug 21 2011, 8:59
De Libische dictator Muammer Kadhafi zit diep, maar dan ook echt diep, in de problemen. De opstandelingen openden gisteravond namelijk - ten lange leste - de aanval op Tripoli.
Het heeft er alle schijn van dat Kadhafis manschappen de druk van de opstandelingen niet lang zullen kunnen weerstaan. De verdediging van de dictator staat op instorten.
Ondertussen zijn er steeds meer inwoners van Tripoli die de kant van de opstandelingen kiezen. Gisteravond laat gingen zij de straat op om te protesteren tegen het regime van Kadhafi. Zij vertelden journalisten dat ze geweerschoten konden horen.

De opstandelingen kregen zaterdag twee belangrijke steden in handen. Het gaat om Zawiya, zo'n 50 kilometer ten westen van Tripoli en de stad Zlitan, 160 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Daardoor is Tripoli zo goed als geïsoleerd.

De NAVO voerde bombardementen uit op de weg van Tripoli naar Zawiya om strijders van Kadhafi tegen te houden.

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Enkele weken geleden begonnen de rebellen aan een nieuw offensief - er moest iets gebeuren. Als ze niks deden kon Kadhafi wellicht nog vele jaren aan de macht blijven.
In Benghazi gingen duizenden demonstranten ook de straat op; zij waren uitzinnig van vreugde. Dit terwijl Tripoli zelf toen nog niet onder handen genomen werd; de opstandelingen slaagden er 'slechts' in de hoofdstad te omsingelen.
Zoals Al Jazeera gisteravond terecht opmerkte: the endgame has begun. Kadhafi zal dit niet lang kunnen volhouden. Hij doet me nu sterk denken aan Hitler, die de laatste dagen van zijn regime doorbracht in een bunker in Berlijn, omringd door geallieerde troepen.
Nou, mooi. Een dictator minder. Dat is natuurlijk nooit verkeerd.
Toch vraag ik me af wat de opties nu zijn. De opstandelingen hebben nog altijd banden met Al Qaeda. Blijven we dat lekker negeren? Zo ja, wat verwachten we dan van de toekomst? Wie zal de macht in handen krijgen en wat zullen hun plannen zijn voor hun land? Als Kadhafi vervangen wordt door een of andere fan van Ayman al-Zawahiri zijn we nog verder van huis dan toen Kadhafi het nog voor het zeggen had.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten