En nu moeten we gaan samenwerken!

Geen categoriemrt 02 2011, 17:45
Goed, nu het festijn eindelijk voorbij is en we – zo God of de natuurwetten het willen – voor drie jaar niet naar de stembus hoeven moet mij het toch van het hart: Dit was echt een waardeloze campagne!!! In een wonderlijk spel van rechtse strijd heeft de gedoogconstructie het weten te presteren om, in totale afwezigheid van enig coherent verhaal op links, het elkaar vooral zo moeilijk mogelijk te maken. De werkbaarheid van deze constructie is dan feitelijk niet op het spel komen te staan, alle drie de partijen moeten duidelijk nog wel wat leren van het Deense model.
Een rechts kabinet betekent dat je samenwerkt met je ideologische halfbroers. Dat is een situatie die je zo lang als menselijk mogelijk moet koesteren. Het heeft wonderbaarlijk weinig zin om elkaar dan zwart te maken. Zowel de PVV als de VVD en CDA lijken dit niet duidelijk door te hebben. De logica van een CDA, bijvoorbeeld, dat zich stevig afzet tegen de partij die haar eigen leegloop opvangt, de PVV, gaat aan mij voorbij. Maar ook de PVV heeft nog wat lessen te leren, hoewel het daar voornamelijk haar achterban betreft. Die lijkt niet te beseffen dat de CDA en VVD haar enige toekomst is. Samenwerking met de linkse oppositie is niet alleen door haar ongewenst, het is ook nog eens totaal ondenkbaar.
Ik ben natuurlijk niet van gisteren en weet ook wel dat de PVV een strijd levert om de CDA-kiezers en dat het CDA op haar beurt moeten vechten om de linkervleugel binnenboort te houden. Maar die strijd moet na de PS 2011 wel echt afgelopen zijn. Nu was het nog kinderspel, maar over drie jaar moeten we gezamenlijk vechten voor Rutte II (en ja, PVV-ers, ik weet dat u liever een Wilders I ziet, maar dat blijft exact hetzelfde gevecht). Dat gevecht gaat op deze manier nooit gewonnen worden. We doen er als rechtsmensen dan ook goed aan in het volle besef te leven dat wij elkaar nodig hebben. VVD, CDA of PVV, het maakt niet uit, we zijn voor het realiseren van onze politieke idealen van elkaar afhankelijk. Steun in campagnetijd, zij het misschien in de achterkamertjes, is dan ook bittere noodzakelijk.
Als post scriptum wil ik toch graag nog even de eer geven aan hij die het verdient: Geert Wilders is de absolute winnaar van deze campagne geweest. De onzichtbaarheid van VVD en CDA en het gebrek aan een links geluid maakte het hem weliswaar niet moeilijk, maar de campagnemachine van de Partij voor de Vrijheid heeft haar werk goed gedaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten