Er blijft geen christen over in het Midden-Oosten

Geen categorieaug 18 2014, 11:29
In één stad zijn er nog maar 1.000 van de 160.000 christenen over.
Het gaat echt helemaal mis met christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten. Op zijn best worden ze weggepest, op zijn slechtst uitgemoord. Het resultaat is dat de regio binnenkort helemaal christenvrij is.
Dat legt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uit in haar jaarlijkse "International Religious Freedom Report for 2013." Er worden cijfers genoemd in dat rapport die schokkender zijn dan de meeste mensen hadden gedacht - ja, zelfs ik was niet zo negatief.
Zo blijkt dat 2013 het jaar van de largest displacement of religious communities in recent memory was. Nooit eerder vertrokken zoveel leden van religeuze gemeenschappen uit hun thuislanden omdat ze niet langer veilig waren. Door aanslagen, vervolging en de dreiging van geweld door radicalen liggen hele buurten er leeg bij. 
De laatste tijd hebben we het vooral gehad over de ontwikkelingen in Irak, maar ook in Syrië gaat het mis. Daar is de christelijke gemeenschap, aldus het rapport, "een schaduw van zichzelf". In de afgelopen jaren zijn honderdduizenden burgers gevlucht, soms vanwege het geweld van de overheid, maar even vaak uit angst voor extremistische islamitische groepen. Zo bestaat de christelijke gemeenschap in de stad Homs nog maar uit 1.000 mensen. Voor het begin van het conflict waren dat er 160.000. Feitelijk is de kerk daar dus niet meer. Er lopen nog één of twee christenen rond, maar je kunt niet meer spreken van een christelijke 'gemeenschap'.
En dat is maar één stad in dat land. Een andere stad waar het misgaat is Aleppo. Al-Monitor heeft daar vandaag een artikel over gepubliceerd:

But fear of a new kind permeates this ancient and deeply rooted community. Genocide and ethnic cleansing are very real threats that haunt the collective conscience of Syria’s Christians. The terrible fate that befell their co-religionists across the border in Mosul has driven these points home in a rather blunt and frightening way. The genocidal, nihilistic death cult of the Islamic State (IS) is hell-bent on destroying everything that is not exactly it, and has been on an unstoppable rampage which has left a trail of decapitated bodies and mass graves in its wake, usually those of ethnic and religious minorities. The militants make no secret of their genocidal campaigns of mass murder and medieval violence; on the contrary, they openly celebrate with glee and revel in them. It is not a means to an end; for them, it is the end itself.

Ook gaat het mis in landen als Pakistan, waar militanten bijvoorbeeld 80 christenen vermoordden in één aanslag op een kerk. Steeds weer zijn de daders moslimextremisten die geen enkel ander geloof tolereren. In het verleden hadden zij natuurlijk dezelfde overtuigingen, maar toen waren ze niet in staat om hun denkbeelden in de praktijk te brengen, in ieder geval niet op deze grote schaal.
Nu wel. Het gevolg: massale etnische zuiveringen van christenen. Nog even en het Midden-Oosten is gewoon 'christenvrij'. En het Westen staat erbij en kijkt ernaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten