Er is iets grondig mis bij Jeugdzorg

Geen categoriemei 01 2012, 10:20
Bijna twintig procent van de kinderen wordt seksueel misbruikt.
Schokkende cijfers komen naar boven in een uitgelekt onderzoeksrapport over misbruik in de Jeugdzorg. Kinderen in pleeggezinnen en tehuizen worden ontzettend vaak misbruikt door medewerkers van de instelling, pleegouders of groepsgenoten. Hoe kan het dat we als Rijk zo falen in de zorg voor deze kwetsbare kinderen?
Nu zijn we nogal snel in paniek wanneer het om (vermoed) seksueel misbruik gaat. Het is een favoriet onderwerp in de media en daardoor vaak veel groter opgeblazen dan het daadwerkelijk is. Maar wanneer 188 op de 1000 jongeren aangeeft seksueel te zijn misbruikt in een instelling of pleeggezin, dan is dat alarmerend.
Het percentage misbruikte jongeren in de jeugdzorg ligt vele male hoger dan het aantal misbruikte 'gewone' jongeren. Enerzijds zou dat verklaard kunnen worden doordat dit een kwetsbare groep is, minder in staat om de eigen grenzen te bewaken of hulp te zoeken. Maar dit zou geen verklaring mogen zijn. Anderzijds immers, is deze groep als het goed is omgeven door een 'elite' aan opvoeders.
Jongeren in een instelling of pleeggezin bevinden zich immers niet in een random gezin met gemiddelde (sociale) controle. Deze groep kinderen wordt in de gaten gehouden door professionals. Mensen met een hart voor deze kwetsbare groep kinderen, die er hun werk van maken om hun wel en wee te bewaken.
Het is dan ook de vraag hoe het kan dat misbruik hier zo vaak voorkomt. Zitten er te veel rotte vissen tussen deze 'betrokken' medewerkers, is de omgeving corrumperend of wordt er veel te veel waarde gehecht aan bureaucratie en schijnveiligheid zodat er niet meer gezien wordt wat er werkelijk plaatsvindt? 
Voor mij is het een mysterie. Maar één ding weet ik wel. Wanneer we als Rijk ons over mishandelde of verwaarloosde kinderen ontfermen, dan doen we dat vanuit de gedachte (arrogantie?) dat wij beter voor deze kinderen zullen zijn dan hun eigenlijke ouders. Als blijkt dat een op de vijf van deze kinderen als nog wordt misbruikt, dan falen we hier duidelijk in. En dat is werkelijk schandalig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten