Er is niets mis met WNL en PowNed

Geen categoriedec 09 2010, 10:15
Het Commissariaat voor de Media stelt een onderzoek in naar de omroepen WNL en PowNed. Beide komen voort uit de Telegraaf Media Groep. WNL direct uit De Telegraaf, PowNed uit GeenStijl (welke enkele jaren geleden opgekocht werd door TMG). Op zich is dat geen probleem.
Alleen eist de Nederlandse wet dat als een omroep eenmaal bestaat, zij onafhankelijk is (van andere nieuwsorganisaties). Het Commissariaat vraagt zich nu af of dit wel het geval is met PowNed en WNL:

Het Commissariaat heeft geconstateerd dat de website van PowNed van content voorzien wordt door GeenStijl, en dat het roze weblog bovendien permanent naar powned.tv linkt... De waakhond wil nu weten of dergelijke banden legitiem zijn, en zoekt uit of het uitbesteden van producties aan dochterbedrijven van TMG in strijd is met de Mediawet.

Als dit in strijd is met de Mediawet moet die per direct aangepast worden. De huidige regeling slaat werkelijk nergens op. GeenStijl moet gewoon in staat zijn PowNed te ondersteunen (qua content, maar ook op andere manieren), en datzelfde geldt voor De Telegraaf en WNL. De Telegraaf Media Groep is een bijzonder invloedrijke en professionele organisatie, met goede mensen die weten waar zij mee bezig zijn. Als de ene tak kan profiteren van de kennis van de andere is dat prima. Het publiek heeft immers ook baat bij berichtgeving, programma's, artikelen en columns van hoge kwaliteit.
Overigens krijg ik de indruk dat het 't Commissariaat helemaal niet om de banden tussen deze ondernemingen gaat, maar om de manier waarop WNL en PowNed berichten over de actualiteiten. Beide zijn (nominaal) rechts (te noemen) en dat hoort niet zo in publieke omroepenland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten