Erdogan bedreigt de demonstranten

Geen categoriejun 10 2013, 9:00
Oh ja?
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de demonstranten gisteren bedreigd. Dat bericht de Volkskrant:

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft gewaarschuwd dat zijn geduld met betogers grenzen kent. Hij zei dat zondag tijdens een bijeenkomst met aanhangers op het vliegveld Esenboga in de hoofdstad Ankara.

Erdogan gaf geen duimbreed toe tijdens zijn speech en ging niet in op de eisen van de betogers. 'Bestaat het volk alleen uit de mensen die demonstreren bij Taksim Gezi Park? Zijn de mensen die hier in Ankara bijeen zijn niet ook het volk?', stelde hij een retorische vraag.

Je geduld raakt op? Oh echt? En wat ga je dan doen? De politie erop afsturen en ze bevel geven he-le-gaar los te gaan? Zoals het inzetten van waterkannonen, traangasgranaten, en zelfs om demonstranten op te pakken, in elkaar te slaan, en te bedreigen met verkrachting en andersoortige vernederende daden?
Ja, dat is inderdaad wel heel problematisch.
Overigens denk ik dat Erdogan zich ernstig vergist in de mentaliteit van de demonstranten. Uit mijn gesprekken met ze leid ik af dat ze absoluut niet van plan zijn om op te geven. Sterker nog, in Istanbul kwamen er gisteren bijvoorbeeld meer mensen opdagen dan ooit. Dat zegt veel - heel veel.
De vraag is dan ook niet of hij de demonstranten breekt, maar of de rest van de AKP binnenkort ingrijpt? Erdogan mag dan bereid zijn om de confrontatie nog langer en harder aan te gaan, maar zijn partijgenoten konden daar weleens heel anders overdenken. Zeker die partijgenoten die in het verleden hebben meegemaakt hoe conservatieve moslims hun hand overspeelden toen ze eenmaal aan de macht waren, om vervolgens keihard te worden afgestraft (door, bijvoorbeeld, het leger).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten