Erdogan bereid tot vierde termijn als premier

Geen categoriemrt 06 2014, 11:29
Erdogan wil hoe dan ook langer aan de macht blijven.
Oh nee, oh nee, oh nee. Dit gaat helemaal mis. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft laten weten dat hij best bereid is om aan een nieuwe termijn als premier te beginnen.

Prime Minister Erdo?an says “the current President can continue” and that he would acquiesce if his party were to waive its three-term rule to allow him to serve as Prime Minister for a fourth. Promises to resign if AKP does not come first in local elections.

Het is natuurlijk heel aardig dat hij bereid is op te stappen als de AKP niet meer de grootste is na de aankomende gemeenteverkiezingen, maar de kans daarop is vrijwel nihil. Vandaar natuurlijk ook dat hij die toezegging kan doen.
Belangrijker is dat hij nu dus zegt dat hij best aan een vierde termijn als premier wil beginnen. Het enige dat daarvoor nodig is, is dat de AKP haar eigen regel - dat iemand slechts drie termijnen premier mag zijn - afschaft. Aangezien Erdogan nog altijd veruit de machtigste man in de AKP is acht ik het meer dan mogelijk dat dit inderdaad gebeurt.
Toch is het interessant dat Erdogan nu opeens mogelijk voor een vierde termijn wil gaan. Eerder maakte hij namelijk duidelijk dat hij graag president wilde worden. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. Dit komt ongetwijfeld doordat lang niet iedereen blij is met zijn visie voor een almachtige president én omdat hij flink beschadigd is door het corruptieschandaal. Blijkbaar begrijpt zelfs hij dat het weleens bijzonder lastig voor hem kon worden om de presidentsverkiezingen op deze manier te winnen.
Hoe dan ook, natuurlijk zou het voor Turkije heel goed zijn als Erdogan niet de nieuwe president wordt. Die man is machtig genoeg. Als hij ook nog een almachtige president wordt (vergelijkbaar met die van Amerika) is het hek écht van de dam.
Dat gezegd hebbende is een nieuwe termijn als premier niet bepaald reden voor de oppositie om een feestje te geven. Erdogan raakt dan namelijk helemáál vergroeid met de macht.
Hoe dan ook, het is bepaald niet een teken van kracht dat Erdogan nu aangeeft bereid te zijn om voor de vierde keer premier te worden. Misschien dat dit reden voor hoop is voor zijn critici - en voor een ieder die wil dat Turkije een vrij, democratisch en op het westen gericht land blijft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten