Erdogan wil best een referendum houden over Gezi Park

Geen categoriejun 13 2013, 9:00
Oplossing?
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan blijft net doen alsof het alleen maar om Gezi Park gaat. Zo zegt hij dat hij bijvoorbeeld best een referendum wil uitschrijven over deze materie:

De Turkse regering is bereid een referendum te houden over de bouwplannen op het Taksimplein in Istanbul. Dat heeft een woordvoerder van Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd.

De vraag is nu wat demonstranten hiermee zullen doen? Zijn ze akkoord met 'de wil van de meerderheid', of is dat nou juist waar ze zich tegen verzetten; tegen die beperkte opvatting van de democratie, dus? Daar komt bij dat Istanbul een gigantische stad is. Mensen die in andere wijken wonen gaan niet naar Gezi Park, zeker niet als ze er ver vanaf wonen. Krijgen die mensen dan ook stemrecht?
Natuurlijk komt daarbij dat demonstanten nu al weken volhouden dat het ze niet alleen om Gezi Park gaat, maar om Erdogans autoritaire stijl van leidinggeven én om wat zij zien als een sluipende (en vrij directe, trouwens) aanval op het seculiere karakter van de Turkse Republiek.
Als zodanig verwacht ik niet dat dit een permanente oplossing zal blijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten