EU straft Nederlandse boeren omdat ze hun werk doen

Geen categorieokt 03 2014, 16:00
Het is de wereld op zijn kop: Nederlandse boeren moeten een boete van 132 miljoen euro betalen omdat ze 'te veel melk' geproduceerd hebben.
Brussel heeft maar weer eens besloten om actieve en productieve Nederlanders hard te straffen voor hun vervelende ambities. Volgens de eurofielen hebben onze boeren namelijk te veel melk geproduceerd. De NOS legt uit:

Nederlandse boeren hebben afgelopen jaar 4 procent meer melk geproduceerd dan toegestaan en moeten van de EU daarom een boete betalen van 132 miljoen euro betalen.

Naast Nederland overschreden zeven andere landen de Europese melkquota. Het gaat om Duitsland, Polen, Denemarken, Oostenrijk, Ierland, Cyprus en Luxemburg. In totaal moeten de landen 409 miljoen euro boete betalen.

Het meest bizarre aan dit verhaal is dat de boeren weten dat ze te veel melk op de markt hebben gebracht in de ogen van de EU, maar dat ze zich daar niets aan aantrekken. De reden? De markt zit juist op meer melk te wachten. Zoals een woordvoerster van boerenorganisatie LTO Nederland uitlegt: "Iedere boer weet hoeveel hij mag produceren. Dus is het aan de boer zelf om te bepalen of hij daar overheen gaat of niet. En boeren doen dat dus, want er is wereldwijd veel vraag naar melk. De opbrengst ligt momenteel hoger dan de boete die ze nu moeten betalen."
Even voor de duidelijkheid: deze regel is zogenaamd bedoeld om overproductie tegen te gaan, maar de markt wil meer melk hebben. Als de markt er uitdrukkelijk om vraagt is er dus geen sprake van overproductie, in ieder geval niet door Nederlandse boeren. Was dat wél het geval dan konden ze hun melk niet kwijt en maakten ze dus verlies in plaats van winst (in ieder geval over een deel van de productie).
De regels van de EU zorgen er dus niet alleen voor dat boeren worden bestraft omdat ze hun werk doen, maar ook dat de markt ernstig verstoord wordt en de vraag naar melk niet wordt gehonoreerd (of als dat wel het geval is, dan tegen een veel te hoge prijs omdat boeren de boetes meenemen in hun prijzen).
De EU heeft zich hier niet mee te bemoeien. De melkmarkt regelt zichzelf wel; er zijn geen zogenaamde alwetende technocraten voor nodig om te bepalen wie wat nodig heeft, wanneer, en tegen welke prijs. Dat kan de markt heel goed zelf - veel beter zelfs dan de bemoeizuchtige kliek in Brussel.
Een kind begrijpt dat nog, maar nu is het ook aan Nederlandse politici om zich eindelijk eens hard te maken voor de eigen boeren. Verdedig ze en zet erop in om dit soort bevoegdheden af te nemen van de EU; dit soort waanzin kan niet worden geaccepteerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten