EU-verkiezingsretoriek in de Tweede Kamer

Geen categorieapr 20 2014, 13:59
De Tweede Kamer is in rep en roer. Er wordt gesproken over een "botsing met Brussel" en VVD-kamerlid Van der Steur heeft een boze brief gestuurd naar de Europese Commissie. Waarom? Omdat het verkiezingstijd is.
De Europese Commissie, het enige orgaan van de Europese Unie dat wetsvoorstellen mag indienen, zet stappen om een Europees openbaar ministerie op te richten. Dat is an sich natuurlijk al een probleem. Tot nu toe heeft de EU namelijk alleen een Hof van Justitie, waarbij men in beginsel alleen voor advies en beroep terecht kan. Het oprichten van een Europees OM betekent dat de EU ook zelf kan gaan vervolgen, hetgeen wil zeggen dat óók de rechtspraak verder gecentraliseerd wordt.
Los van het feit of men hier nu wel of niet achter staat, valt er makkelijk door de verkiezingsretoriek heen te prikken. Op twee punten.
Ten eerste doet men alsof dit plan iets nieuws is. Jarenlang al echter zijn de EU-lidstaten op de hoogte van deze doelstelling ? sinds 2009 om precies te zijn. In dat jaar trad het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU) in werking. In dit verdrag is artikel 86 neergelegd, waarin staat:

 "Ter bestrijding van strafbare feiten die de financiële belangen van de Unie schaden, kan de Raad op de grondslag van Eurojust (...) een Europees openbaar ministerie instellen."

Het staat er gewoon letterlijk geschreven en men weet het maar al te goed. Er staat weliswaar "kan", maar dit is een bepaling die de EU de ruimte geeft om verder te centraliseren. Gezien het feit dat zij dit maar al te graag doet, komt het voorstel voor een centraal OM niet uit de lucht vallen.
Ten tweede heeft de EU Nederland simpelweg nodig om dit OM rond te krijgen. In hetzelfde artikel wordt bepaald dat "de Raad besluit met eenparigheid van stemmen, na goedkeuring door het Europees Parlement". Met de Raad wordt de Raad van de Europese Unie bedoeld, het orgaan waarin de ministers van lidstaten zetelen. Eenparigheid is simpelweg unanimiteit. Er is een uitzonderingsregel, maar ook daarvoor is Nederlandse instemming nodig. Kort gezegd heeft Nederland dus een veto op dit voorstel.
En nu? Nu is het afwachten tot Nederlandse vertegenwoordigers, "namens" ons, de Nederlanders, netjes en braaf instemmen met het voorstel. Het is nog afwachten wat voor vorm dit Europees OM gaat krijgen, maar dat er verder gecentraliseerd wordt is overduidelijk.
Euroscepsis wint terrein in heel Europa. Een Eurokritische opstelling is dus aantrekkelijk voor alle partijen ? ook in Nederland. Laat u niet misleiden door hun retoriek en houd uw ogen open. Kies verstandig op 22 mei.
Leroy Theuniszen was lijsttrekker van Artikel50 bij de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten