Europa eist dat Nederland opvang asielzoekers verandert

Geen categorienov 10 2014, 13:00
Dat moet inderdaad, maar waar bemoeit Brussel zich mee?
Onder staatssecretaris Fred Teeven heeft Nederland een enorme puinhoop gemaakt van de opvang van asielzoekers. Het regent klachten van asielzoekers die als vuilnis worden behandeld, bijna geen (psychische) begeleiding krijgen, en zonder moeite behandeld worden alsof ze psychopatische moordenaars zijn. Dat kan en mag niet - zeker niet in een hoegenaamd ontwikkeld land als het onze.
Toch betekent dit niet dat Europa zich ermee te bemoeien heeft:

Nederland moet de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers verbeteren. Het recht op voedsel, kleding en onderdak voor dergelijke volwassenen zonder papieren wordt onvoldoende gerespecteerd. Ook de opvang van daklozen, al dan niet uit het buitenland, is onder de maat.

Dat stelt het Europees Comité voor Sociale Rechten in Straatsburg. Dit onafhankelijk comité ontroleert de naleving van het Europees Sociaal Handvest, een verdrag over mensenrechten. Dit verdrag is door Nederland ondertekend en dus hebben we ons er in principe aan te houden. 
Hoewel asielzoekers inderdaad goed behandeld moeten worden is het een enorme fout van onze regering geweest om buitenlandse organisaties en mogendheden bevoegdheid te geven over de manier waarop we dit soort zaken regelen. Feitelijk gaat het niemand iets aan wat we doen - zolang we asielzoekers maar niet stelselmatig vermoorden onder het motto 'we hebben er al genoeg,' tenminste.
Het kan en moet allemaal beter, maar als Nederland zijnde kunnen we dit soort aangelegenheden prima zelf afhandelen. We zijn geen Noord-Korea, China, Saoedi-Arabië of Qatar waar de mensenrechten voortdurend onder druk staan. Over het algemeen gaat het gewoon goed in ons land, en dat komt niet door druk van buitenaf maar doordat Nederland zelf een ontwikkeld, modern en humaan land is dat de mensenrechten hoog heeft zitten.
Het comité heeft dus gelijk dat er het één en ander moet veranderen, maar het is onzinnig dat we deze mensen de macht en autoriteit hebben gegeven om ons bevelen te geven. Eens te meer reden om zoveel mogelijk internationale verdragen af te zeggen en baas binnen eigen landsgrenzen te worden.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten