Europa verbiedt sigaretten met smaakje

Geen categoriefeb 26 2014, 19:00
Heel verrassend is het niet: de dames en heren in het Europese Parlement hebben allemaal nieuwe regeltjes gemaakt voor onze sigaretten.
Voortaan moeten op pakjes enorme gezondheidswaarschuwingen in fotoformaat staan die twee derde van zowel de voor- als achterkant van een pakje sigaretten beslaan. Lelijke plaatjes dus, die de onwetende Europese burgers ervan moeten weerhouden om te gaan roken. Denken de parlementariërs dat we na meer dan een halve eeuw nog altijd niet weten dat roken ongezind is?
De maatregel is vooral bedoeld roken onaantrekkelijk te maken voor tieners, maar uit onderzoek blijkt dat ook zij niet minder gaan roken als er nare afbeeldingen op een pakje sigaretten staan. De ervaring in andere landen die een soortgelijke wet in het leven hebben geroepen wijst dat uit. Veel minder wordt er niet gerookt.
De sigarettenfabrikant, die het al niet meer is toegestaan reclame te maken, mag nu zelfs niet meer bepalen hij zijn eigen product eruitziet. Stel je voor dat het Europese Parlement eist dat twee derde van ieder pak hagelslag wordt ingenomen door een foto van rottende tanden, om kinderen te waarschuwen dat chocolade niet goed voor ze is. Dat zou iedereen te gek vinden. Voor tabak geldt
Het wordt erger, want ook sigaretten met een smaakje moeten, als het aan het Europese Parlement ligt, de schappen uit. Voor mentholsigaretten wordt een uitzondering gemaakt. Die mogen nog tot 2020 worden verkocht. Alle andere sigaretten met een geurtjes of een smaakje worden verboden.
Vergelijkbare situatie: Een overheid die alle variaties op bier verbiedt, want dat zou mensen alleen maar aanzetten meer te drinken.
Het is niet alleen de tabaksfabrikant die te lijden heeft onder deze beperkende maatregelen; ook de consument is de dupe, want die heeft minder keuze. Waarom mag een Europeaan geen sigaretten met een smaakje roken? Waarom moet hij er iedere keer dat 'ie een sigaret opsteekt aan moeten worden herinnerd dat roken slecht voor hem is? En vooral: wat geeft de dames en heren in Straatsburg het recht die keuzes voor ons te maken?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten