Eurosceptici geweerd uit Europese topfuncties

Geen categoriejul 11 2014, 17:44
Gisteren meldde de NRC dat diverse eurosceptici bewust worden geweerd uit Europese topfuncties.
Die 'topfuncties' betreffen de voorzitterschappen van de vele parlementaire commissies. Deze zijn belangrijk, omdat de voorzitter daarvan relatief veel invloed heeft. Zo stelt deze bijvoorbeeld de prioriteiten vast en bepaalt de agenda. Naar nu is gebleken, houden zittende commissieleden eurosceptische kandidaten tegen, aldus de NRC.
De krant beroept zich op diverse verklaringen, waaruit blijkt dat er van enige democratische besluitvorming totaal geen sprake is. Zo werd bijvoorbeeld AfD-oprichter, de econoom Bernd Lucke, afgewezen door de commissie Economische en Monetaire Zaken, onder meer met het argument dat hij dan vertrouwelijke documenten van de Europese Centrale Bank eventueel kon gaan lekken. I kid you not. En Lucke was niet de enige AfD politicus die bot ving. Ook Beatrix von Storch werd geblokkeerd door de Commissie Vrouwenzaken, omdat ze een te conservatieve visie op 'de familie' zou hebben.
Als dit de manier is om 'Europa' dichter bij de burger te brengen, dan vrees ik het ergste. Het is natuurlijk van de zotte dat dit gebeurt. Er zijn Europese verkiezingen geweest, en ook al was de opkomst bedroevend, de kiezer heeft gesproken. Dit betekent dan vanzelfsprekend, dat ook eurosceptici recht hebben op Europese functies.
Het parlement telt maar liefst 22 vaste commissies voor specifieke beleidsterreinen, zoals ECON (Economische en Monetaire Zaken), IMCO (Interne Markt en consumentenbescherming) en LIBE (burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken). De voorzitterschappen daarvan worden verdeeld op basis van een ingewikkeld puntensysteem, waarover vervolgens in de commissies wordt gestemd. Doorgaans is dat een pure formaliteit, maar deze keer dus niet.
Een schoolvoorbeeld van de sturende hand van het zittende establishment was de manier waarop het voorzitterschap van de commissie-Petities (die gaat over verzoeken van burgers aan de Commissie en Parlement) werd toegekend. Volgens de regels van het systeem rouleert dat voorzitterschap per toerbeurt. Deze keer zou het de beurt zijn van de anti-Europese EFDD-fractie van de Brit Nigel Farage, maar dat was niet naar de zin van de grote pro-Europese fracties van de christendemocraten en de sociaaldemocraten. Zij drukten een liberale voorzitter door.
Deze gang van zaken heeft natuurlijk he-le-gaar niets meer met democratie te maken. En dan zegt het parlement dat ze democratisch gekozen is en een mandaat heeft van de kiezer. Wel, we zien nu hoe leden van die parlementaire commissies daarmee omgaan. U bent eurokritisch? U heeft een afwijkende mening? Dan bent u hier niet welkom! Het zou de dinsdag te benoemen nieuwe voorzitter van de Commissie, de Luxemburger Juncker, sieren als hij hier onmiddellijk zou ingrijpen, want dit kan natuurlijk helemaal niet.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten