Examendief Ibn Ghaldoun is... zoon van docent

Geen categoriejun 12 2013, 10:14
Wat vreemd zeg. Je zou bijna denken dat er opzet in het spel is. Bijna.
Het Algemeen Dagblad bericht deze morgen dat één van de eindexamendieven de zoon is van Hassan Bofarid, natuurkundeleraar en ex-directeur. Het gaat om Anass Bofarid. De drie andere verdachten zijn Safae K. (18) en Kamal el B. (19).
GeenStijl legt uit dat vader Bofarid directeur was op het moment dat het erg slecht ging met Ibn Ghaldoun. Zo was het scholencentrum o.a. verwikkeld in controverses vanwege tegenvallende cijfers, haatimams en fraude. Toen hij opgevolgd werd door een ander verdween de sleutel van de eindexamenkluis niet alleen, maar ging het plotsklaps ook uit-ste-kend met de resultaten van Ibn Ghaldouns scholieren.
Raar he?
Tijd om GS even te citeren:

Al het uitlachen ten spijt, deze grootste examenfraude ooit poneert wel een gigantisch probleem voor het onderwijs in Nederland. Drie jaar lang de examensleutel kwijt zijn, maar niet het slot vervangen en als instituut laf zwijgen als er met de examenenveloppen gerommeld is. En hoe zit het met de eindexamens in voorgaande jaren? Ibn Ghaldoun bewijst nu al ruim een decennium lang op geen enkele manier aan de eisen van kwalitatief en didactisch onderwijs te kunnen voldoen, met enorme gevolgen van dien.

In totaal zijn er niet niet twee of drie, maar vijftien examens gestolen:

De gestolen examens: VMBO: economie. HAVO: aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde, Nederlands en natuurkunde. VWO: management en organisatie, biologie, scheikunde en het eerder al gelekte examen Frans. 

Later kwam daar het examen Wiskunde A nog bij.
Het moge duidelijk zijn: Ibn Ghaldoun moet worden gesloten en wel meteen. Deze school kan in het huidige systeem helemaal niet worden vertrouwd. Wethouder De Jonge heeft daarin gelijk.
De vraag is dan echter wel of je dit soort problemen daar definitief mee oplost. Ik vrees van niet. De échte oplossing is een hele transformatie van ons onderwijssysteem waarin allerhande scholen in stand worden gehouden door de staat (en dus door belastinggeld). Privatiseer die hele bende, en een school als Ibn Ghaldoun zou niet eens meer bestaansrecht hebben.
En als men toch door zou kunnen gaan, zouden mbo's, hbo's en universiteiten gewoon kunnen afkondigen dat ze studenten van Ibn Ghaldoun niet langer accepteren. Een betere manier om een school kapot te krijgen (anders dan hem te dwingen te sluiten) is er niet, aangezien er dan geen staatsdruk of -ingrijpen bij komt kijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten