Fantastisch: Moslima naakt in Duitse Playboy

Geen categorieapr 21 2011, 11:30
Playboy-reportage Duits-Turkse soapster belangrijke stap in de emancipatie van de moslima's.
Het is een feit van algemene bekendheid dat de vrouw nou niet de meest florissante positie inneemt binnen de islam. Als gevolg daarvan worden veel meisjes die opgroeien in islamitische gezinnen zeer kort gehouden, en alles wat ook maar iets met de vrouwelijke seksualiteit van doen heeft wordt als haram (zondig) afgedaan.
Kritiek op deze achtergestelde positie van de moslima wordt door vrijwel het gehele politieke spectrum geuit. Het is bijvoorbeeld één van de weinige onderwerpen die GroenLinks en de PVV met elkaar delen.
In Duitsland is er nu een bekende moslima die zich op wel heel uitbundige wijze afzet tegen de zo beklemmende islamitische mores. De Duits-Turkse soapster Sila Sahin siert namelijk deze maand de voorkant van de Duitse Playboy. Sahin zegt hierover:

'I did it because I wanted to be free at last. (...) These photographs are a liberation from the restrictions of my childhood. (...) I was always told, you must not go out, you must not make yourself look so attractive, you mustn't have male friends. I have always abided by what men say. As a result I developed an extreme desire for freedom.'

De foto's worden echter niet door iedereen met evenveel enthousiasme ontvangen. Zo heeft Sahin sinds het verschijnen van de foto's geen contact meer met haar ouders en de rest van haar familie.
In mijn ogen is Sahin een zeer dappere vrouw. Iedereen kon aanvoelen dat dergelijke foto's niet met gejuich zouden worden onthaald in de Turkse en islamitische gemeenschap. Desondanks heeft Sahin besloten haar - overigens prachtige - naakte lichaam met ons te delen. Zij maakt daarmee een ongelooflijk statement dat kan dienen als voorbeeld voor vele moslima's. Daarmee bedoel ik niet dat ze nou allemaal morgen naakt in de Playboy moeten gaan poseren, maar wel dat ze moeten proberen los te komen van de knellende verbanden waarin zij zo dikwijls opgroeien. Dat een beroemdheid als Sahin dit doet, is daarvoor een ontzettende steun in de rug.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten