G20 bespioneerd door Britse Inlichtingendiensten

Geen categoriejun 17 2013, 10:00
De Britse krant The Guardian heeft gisteravond weer een nieuwe schokkende primeur over de spionagepraktijken van de NSA en de Britse Inlichtingendiensten onthuld. Op de Top van de G20 in Londen in 2009 zijn de computers bespioneerd en de telefoongesprekken afgeluisterd van politici en andere functionarissen van deelnemende landen aan de G20, blijkt uit documenten. Hierbij werden internetcafés gebruikt, die waren opgezet door Britse inlichtingendiensten om hun emailverkeer te monitoren. Ook is gebleken dat de Amerikanen de communicatie van de Russische president Medvedev hebben onderschept tijdens zijn bezoek aan Groot Brittannië voor de G20.
De grootschalige verzameling van internet- en telefoongegevens door de NSA zijn tot dusver verdedigd als zijnde absoluut noodzakelijk in de strijd tegen terrorisme maar deze spionagepraktijken van andere regeringsdelegaties op de G20 kunnen niet gerechtvaardigd met een dergelijk hoger doel. Het gaat hier namelijk om het verkrijgen van ordinair voordeel bij onderhandelingen op de G20.
De timing van de publicatie door The Guardian is pikant, omdat vandaag de top van de G8 begint in Noord-Ierland, die door dezelfde Britten is georganiseerd die de deelnemers van de G20 destijds heeft bespioneerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten