Hoera! We gaan met z'n allen minder zorgpremie betalen

Geen categorieapr 08 2013, 12:45
Volgens de grote zorgverzekeraars gaan de zorgpremies omlaag in 2014. Want: "Het is een misverstand dat wij geld in eigen zak steken."
Goed nieuws uit de wereld van de zorgverzekeraars. Na jarenlange verhogingen van de zorgpremie, willen grote spelers als Achmea, VGZ en CZ voor de verandering de zorgpremie een keer verlagen. In 2014 gaan we met z'n allen minder betalen voor de verplichte zorgpremie. De zorgverzekeraars zijn kennelijk een beetje bang voor minister Edith Schippers, die heeft gezegd dat de zorgkosten omlaag moeten.
Zo is de verdedigende houding van iemand van CZ tegen het regionale dagblad De Stentor: "Het is een misverstand dat wij geld in eigen zak steken. Met de verwachte winst willen we de zorgpremie in 2014 zo laag mogelijk houden." Juist, ja. Heel goed. Andere spelers willen ook "niet onnodig geld op de plan laten liggen". Waar die verwachte winst vandaan komt? Er wordt naar alle waarschijnlijkheid 500 tot 750 miljoen euro minder uitgegeven aan geneesmiddelen. De premies kunnen dus gerust omlaag, precies zoals de minister wil.
Denk niet dat het een vetpot wordt en dat u volgend jaar een extra weekje op vakantie kunt. Als u geluk heeft, krijgt u een korting van, jawel, een paar euro per maand. Dat is op jaarbasis iets van twintig, dertig euro. Inderdaad, daar koopt u he-le-maal niets voor. Ik hoor u denken: het kabinet-Rutte II verzwaart de lasten as if there is no tomorrow en wij krijgen een zoethoudertje van een paar eurootjes korting op de verplichte zorgpremie.
Ja, daar lijkt het inderdaad op. Maar het is bijzonder prijzenswaardig dat minister Schippers publiekelijk druk uitoefent op de zorgverzekeraars om de kosten van de zorgpremie te verlagen. Schippers, een rijzende ster binnen de VVD, herinnert zich ongetwijfeld nog de zorgpremie-oproer binnen haar partij. Dat nooit meer. Een korting op de zorgpremie, hoe klein ook, is in ieder geval een stap in de goede richting.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten