Gaat het goed met ons klimaat? Ja/Nee

Geen categorieokt 10 2014, 17:00
Een dubbelinterview in HP/De Tijd met Jan Paul van Soest en ondergetekende.
In het pas verschenen nummer van HP/De Tijd is in de rubriek 'Ja/Nee' (blz. 8) een dubbelinterview afgedrukt van Gerben Vlasveld met Jan Paul van Soest en ondergetekende.
Ik citeer:
Smeltende poolkappen, de herstellende ozonlaag, pas nog een VN–top – ons klimaat is volop in het nieuws. De meeste wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de aarde opwarmt door al het CO2 dat de mens de atmosfeer injaagt. Een enkeling meent van niet.
Hans Labohm is de bekendste klimaatscepticus van ons land.
Gaat het goed met ons klimaat?
Ja.
Waarom gaat het goed met ons klimaat?
Omdat die verschrikkelijke opwarming, die men ons heeft voorgespiegeld, zich in werkelijkheid niet heeft gemanifesteerd.
Veel mensen zijn een andere mening toegedaan, hoe komt dat denkt u?
Dat hangt samen met de ideologie en het politieke klimaat waarin die mensen zijn opgevoed. In het algemeen zijn linkse mensen wat goedgeloviger wat die opwarming betreft dan rechtse mensen.
Wat zou u tegen die mensen willen zeggen?
Dat ze hun huiswerk moeten doen en naar de realiteit moeten kijken. De wetenschap is verdeeld over de rol van de mens bij klimaatverandering: we zitten met een klimaatbeleid dat een fortuin kost en geen solide basis heeft.
Hoe gaat het in de toekomst met ons klimaat?
Ik denk dat afkoeling waarschijnlijker is dan opwarming maar dat is maar een gut feeling. Het idee dat wij het klimaat op grote schaal kunnen beïnvloeden is een voorbeeld van menselijke hoogmoed.
Jan Paul van Soest bestrijdt klimaatsceptici te vuur en te zwaard.
Gaat het goed met ons klimaat?
Nee.
Waarom bent u zo somber?
De mens beïnvloedt het klimaat waardoor het warmer wordt. Dat is al in de 19e eeuw bewezen.
Sommige mensen denken daar anders over. Hoe komt dat?
In de wetenschap bestaat die discussie niet, het is net zoiets als discussiëren over de vraag ‘bestaat de zwaartekracht?’. Mensen als Hans Labohm wensen de werkelijkheid niet te zien. Enerzijds komt dat door ideologisch wereldbeeld waarin de vrije markt alles oplost en geen ruimte bestaat voor klimaatbeschermingsmaatregelen van overheidswege, anderzijds zou zulk ingrijpen ten koste gaan van een hele hoop belangen van de olie–industrie, die voor een groot deel van de CO2–uitstoot verantwoordelijk is. Zij hebben er veel aan gedaan om ervoor te zorgen dat er professioneel twijfel wordt gezaaid rondom klimaatverandering.
Wat zou u willen zeggen tegen die mensen?
Probeer bij jezelf eens te achterhalen waarom je iets dat wetenschappelijk zo zonneklaar is toch niet weet te accepteren.
Hoe zal het ons klimaat in de toekomst vergaan?
Het wordt het een heel stuk warmer en daarmee ook onleefbaarder op deze planeet.
Aldus HP/De Tijd.
Voor mijn eerder DDS–bijdrage zie hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten