Geef ons een kleinere staat!

Geen categoriemei 26 2013, 15:14
Hoe kunnen we Nederland écht uit de crisis krijgen?
De VVD en de PvdA zeggen er alles aan te doen om Nederland uit het economische slop te halen. Het zou niet goed gaan, maar Den Haag fikst het wel even. Het plan van aanpak? Lastenverzwaringen plus zogenaamde investeringen van de staat. Er wordt wel iets bespaard, maar dan alleen op de primaire taken van de staat, zoals veiligheid. De welvaartsstaat zelf mag nooit en te nimmer worden afgebroken.
Hoe het kabinet de economie daarmee hoopt aan te jakkeren is mij een raadsel. Hogere lasten zorgen er namelijk voor dat bedrijven en consumenten minder te besteden hebben. Daardoor jaag je de economie niet aan, maar zorg je er juist voor dat de crisis langer blijft voortduren.
Waar Nederland nu behoefte aan heeft is een grootschalig plan om de welvaartsstaat eindelijk te ontmantelen. We kunnen het huidige systeem niet meer in stand houden. Als we op middellange en lange termijn de concurrentie nog steeds aan willen kunnen met de rest van de wereld moet er flink gesnoeid worden in de staat. Vrijheid moet in de plaats komen van verplichtingen, eigen verantwoordelijkheid voor 'verzorging'.
Het belangrijkste wapen dat we hierbij kunnen gebruiken is: belastingverlagingen. Over de hele linie moeten de belastingen fors omlaag. De omzetbelasting, inkomstenbelasting, BTW, ga zo maar door: verlaag ze allemaal, stuk voor stuk. Mensen en bedrijven houden dan meer geld over en zullen dus meer uitgeven. Het gevolg is economische groei.
Daarnaast moeten we de staat natuurlijk flink kortwieken, aangezien Den Haag het met minder geld moet doen. Voor de verandering moet er dan niet gesneden worden in primaire taken, maar in al die taken die de staat zichzelf heeft toegeëigend, maar die haar helemaal niet toekomen. 
U kunt hierbij in de eerste plaats denken aan de bekende linkse hobbies zoals 'groene energie' en ontwikkelingssamenwerking. Die posten kunnen onmiddelijk geschrapt worden, waardoor je in één klap vele miljarden bespaart.
Dat is een mooi begin.
Het kan echter nog beter. We kunnen namelijk ook meteen naar een systeem toe waarin er geen 'bijstandsuitkering' meer is, geen AOW én geen werkloosheidsuitkering. Mensen kunnen prima voor die laatste twee zorgen. Wat betreft de bijstandsuitkering: die wordt eigenlijk alleen gebruikt door mensen die niet willen werken. Waarom het productieve deel van de samenleving dit soort lieden zou moeten steunen is mij een raadsel.
Tenslotte moet er ook het één en ander gedaan worden aan de regulering die het leven vrijwel onmogelijk maken voor creatieve geesten, andere burgers en bedrijven. Je huis verbouwen kost veel papierwerk; dat moet anders. Het is jouw eigendom, jij bepaalt wat je ermee doet. Alleen als het de waarde van het huis van de buren doet afnemen moeten zij in actie kunnen komen. Voor de rest gaat het de staat helemaal niets aan wat je met je huis doet.
Als gezegd gaan bedrijven ook gebukt onder uitgebreide regels. Dat kost ze niet alleen tijd, maar ook veel geld. Haal die regels er tussen uit en je ziet dat bedrijven er financieel onmiddelijk op vooruitgaan. Ze kunnen dan meer investeren én meer mensen aannemen, wat - dat behoeft geen verdere uitleg - natuurlijk bijzonder goed is voor de economie.
Door de staat op al deze manieren te ontmantelen kan Nederland de internationale concurrentie weer aan én wordt de economie op termijn sterker en stabieler. In principe ben ik voor een proces waarbij de welvaartsstaat geleidelijk wordt afgebroken, maar als het de komende jaren zo slecht gaat met Europa en ook met Nederland als ik vermoed dan moet dat proces wellicht versneld worden uitgevoerd.
Gaat dit mensen pijn doen? Ja, sommigen zullen daar op korte termijn last van hebben. Op lange termijn krijgen ze er echter vrijheid, eigen verantwoordelijkheid en kánsen voor terug. Ze zitten nu in een uitzichtloze situatie. Als we de staat ontmantelen zal dat anders zijn. Dan kunnen en moeten ze - eindelijk weer - het heft in eigen hand nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten