Generaal Tom Middendorp wil dat er extra geïnvesteerd wordt in Defensie om Rusland in te dammen

Geen categoriemei 10 2017, 11:00
Generaal Tom Middendorp neemt geen blad voor de mond. De Koude Oorlog is terug van weggeweest. Met het gevaar dat het dit keer een heel warme oorlog wordt.
Nederlandse militairen zitten sinds kort in Litouwen. De reden? Ze willen Rusland laten zien dat militaire avonturen in Oost-Europa niet geaccepteerd worden. En ja, dat is triest genoeg wel nodig in die omgeving. In elk huis ligt er daar een boek op tafel met als titel "Wat te doen als de Russen komen?"
Nee, dat is geen grap. Zo ernstig wordt er daar rekening gehouden met een mogelijke Russische inval.
Op dit moment zitten er 270 Nederlandse militairen in Litouwen. Met een groep van 1.000 man oefenen ze. Middendorp legt uit aan het Algemeen Dagblad waarom dat is:

"We geven een signaal af dat we de bescherming van onze NAVO-partners serieus nemen. Maar provoceren doen we niet."

Dat is allemaal hartstikke leuk natuurlijk, maar helaas is dit niet voldoende als de Russen echt iets willen uithalen. Dat komt deels doordat het Nederlandse leger gewoon niet genoeg materieel heeft om in actie te komen als het moet. "De vraag die op tafel ligt is: hoeveel is veiligheid ons waard?" stelt hij dan ook duidelijk. Voor het CDA is dat 2 miljard extra, voor de VVD 1 miljard, en voor D66 een half miljard. De pacifisten van GroenLinks willen nog geen cent extra uittrekken voor de krijgsmacht, nee, ook niet nu iedereen kan zien dat Rusland de boel op stelten zet in het oosten van Europa.
En dat is reden genoeg om de onderhandelingen met GroenLinks op te blazen. De Russische beer is wakker en vormt een gevaar voor de Nederlandse veiligheid. Natuurlijk moet Europa de Russen niet tot een oorlog provoceren, maar het is wel van het grootste belang dat we aan Moskou laten zien dat we sterk zijn; hoe sterker Europese krijgsmachten, hoe kleiner de kans dat Poetin optrekt in Litouwen of een ander land in de regio. Hij zal alleen toeslaan als hij denkt dat Europa machteloos en zwak is -- wat het op dit moment natuurlijk ook is doordat de meeste Europese landen, waaronder Nederland, hun krijgsmacht al jaren laten verpieteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten