Geniepige ondergrondse belasting

Geen categoriejul 28 2014, 12:44
Hoe diep onder de grond kan je belasting wegstoppen? Heel diep, zo blijkt zowel letterlijk als figuurlijk. Sommige gemeenten belasten energieleveranciers voor het bekabelen van het grondgebied, en u bent daar de dupe van.
De afgelopen decennia hebben slimme belastingprofessoren allerlei trucs bedacht om je niet te laten merken hoeveel belasting je precies betaalt. Zo draagt de werkgever alvast je inkomstenbelasting af, zodat je op je rekening alleen het nettobedrag ziet staan. Dat daar wel eens 50% afgeroomd kan zijn, heb je niet door. Ook is er nog BTW. Van alles dat je koopt mag je meer dan 20% (en als u geluk hebt maar 6%) meteen weer doorsturen naar de overheid. Heeft u dat door? Waarschijnlijk nauwelijks. In de productprijs is de BTW al verwerkt zodat u niet in de gaten heeft dat u door alleen al naar de supermarkt te gaan iedere week tientallen euro's in de diepe zakken van de Belastingdienst stort. Ka-ching!
De kunst van het kapotbelasten is de burger op zo'n manier kaalplukken dat hij niet eens doorheeft dat de overheid maar een verwaarloosbare portie voor de inwoner zelf laat staan.
Maar dit moet wel de meest geniepige, meest sneaky, best verstopte belasting allertijden zijn:

Via de zogenaamde precariobelasting kunnen gemeenten netwerkbedrijven een heffing opleggen wanneer zij via ondergrondse verbindingen de openbare ruimte gebruiken.

Niet alle gemeenten brengen de heffingen in rekening. De ene gemeente vindt het gebruik van grond door netwerkbedrijven wel belastbaar, de ander niet.

Netwerkbedrijven brengen de heffingen in rekening bij de huishoudens waar zij aan leveren. Dat mag echter niet op gemeentelijk niveau en dus betalen alle landelijke klanten hieraan mee, aldus de woordvoerder. "Wanneer één gemeente heffingen doorvoert, voelt iedereen dat."

Een gemiddeld huishouden - waar dan ook in Nederland - is al snel €20 kwijt aan deze ongein.
Hoppa. Terwijl u even niet keek maakte de overheid u snel twee tientjes lichter. Heeft u dat door? Hoogstwaarschijnlijk niet. Niet alleen wordt iets belast dat u helemaal niet kan zien, maar ook kan u pas berekenen wat u precies aan deze kabelbelasting betaalt als u uw eigen energierekening én de resultaatrekening van uw energietoevoerder naast elkaar legt. En dan maar rekenen.
Daarnaast hoef je dus kennelijk niet eens in een gebied te wonen waar deze belasting geldt, om er toch aan mee te moeten betalen.
En waar is de politieke partij die ons zou beschermen tegen lastenverzwaringen en deze jaloerse straffen op succes? Oh wacht, die is even op ideologische vakantie terwijl de PvdA ons prachtige Nederland runt. Fantastisch. Heel benieuwd op welke innovatieve en ontraceerbare manier we straks opnieuw meer geld uit onze zak geklopt krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten