Halfstok vlagvertoon

Geen categoriejul 21 2014, 12:45
Het is Arnold Grunberg een doorn in het oog dat mensen de vlag halfstok hangen als teken van respect voor slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de MH17.
De artikeltjes getiteld 'Voetnoot' die door het zogeheten "literaire zwaargewicht" Arnon Grunberg onderin de Volkskrant geplempt worden, hebben doorgaans wel iets weg van een flashmob. Even nietsvermoedend komen aanlopen, vervolgens in een kort tijdsbestek een raar kunstje doen, en daarna weer doorlopen en doen alsof er niks aan de hand is. De toeschouwer staat er dan ietwat perplex bij. 'Wat is mij nu net overkomen?'
Precies dat gevoel van verwarring bekroop mij toen ik Grunbergs voetnoot van vandaag las. En getuige de heisa op Twitter was ik niet de enige die met stomheid geslagen was:
Los van het feit dat het natuurlijk absurd is om George Bush sr. gelijk te stellen aan Vladimir Poetin (heeft President Bush ooit zijn best gedaan om de internationale gemeenschap te tarten door geen fluit uit te voeren ten einde lichamen thuis te krijgen? Lijkt mij niet), is het uiteraard ook idioot om het halfstok hangen van een vlag in zo'n kwaad daglicht te stellen.
Grunberg hekelt vooral de 'emotie' waarmee dat gepaard gaat. Welnu, als hij iets wil lezen waar de emotie compleet is uitgebannen moet hij zich abonneren op wetenschappelijke tijdschriften. Kranten zijn er om de realiteit te verslaan, zoals die zich voordoet. Als daar een hoop emotie bij komt kijken is het niet minder dan logisch dat - in dit geval - het NRC dat vervolgens ook uitbeeldt.
Tenslotte maakt Grunberg ook misbaar om het zogenaamde nationalistische aspect van het vlagvertoon. Ook daar slaat de auteur de plank mis, want een vlag halfstok hangen heeft niks te maken met nationalisme. Het is eerbetoon, het is respect betuigen, het is rouwen. Een halfstok opgegangen vlag is het internationale symbool voor de rouw en het respect voor de overledenen. De nabestaanden hebben echt wel wat anders aan het hoofd dan schreeuwen dat ze willen sterven voor het vaderland.
Maar Grunberg ziet dat allemaal niet. Dat hij met zijn zevenmijlslaarzen dwars door deze tradities en symbolen banjert, is zijn eigen probleem. Het tekent zijn eigen onkunde en zet uiteindelijk vooral zichzelf ermee voor paal. Het is echter een beetje jammer dat hij de bijna 200 tragisch omgekomen Nederlanders schaamteloos misbruikt om zijn bizarre punt te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten