Hans Hillen: CDA is conservatief

Geen categorienov 27 2010, 10:15

Het CDA is een conservatieve partij die ten onrechte 'de lokroep is gaan volgen van het progressieve denken'. Dat zegt CDA-prominent en minister van defensie Hans Hillen in een interview met de Volkskrant.
Het zal aan mij liggen, maar de steun van het CDA voor allerlei linkse hobbies (lees: ontwikkelingshulp, bijvoorbeeld) is nou niet echt conservatief te noemen. Aan de andere kant, misschien is dat wel wat Hillen bedoelt met het gaan volgen "van het progressieve denken".
'In bijna alle landen waar ze bestaan, behoren christen-democratische partijen tot de conservatieve partijen. Logisch, want christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens 2.000 jaar oud is. Wij komen als CDA nu uit waar de CDU/CSU in Duitsland al jaren zit en daar horen wij ook. Als wij dit eerder hadden gedaan, hadden wij veel minder malheur gehad.'
En daar heeft Hillen natuurlijk gelijk in. De CDA-kiezer is over het algemeen conservatief ingesteld. De Ab Klinks van deze wereld zijn het contact met hun behoudende achterban jaren geleden al verloren. Natuurlijk houdt dit niet in dat het CDA een conservatieve partij ís: de partijleiding heeft er lange tijd alles aan gedaan de partij in het politieke midden te houden (wat toch moeilijk 'conservatief' genoemd kan worden). Maar goed, met de nieuwe leiding lijkt het CDA eindelijk voor rechts en voor het conservatisme gekozen te hebben; als het aan Hillen ligt in ieder geval wel.
Voor rechts Nederland zou het fantastisch zijn als het CDA zich meer als dé conservatieve partij presenteert. Je hebt dan de echte (conservatief) liberalen van de VVD, de I&I-havikken van de PVV, en dus de conservatieven van het CDA; met zijn drieën dekken zij dan vrijwel de gehele rechterflank af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten