Hans Spekman stuurt PvdA'ers verplicht de straat op

Geen categorienov 13 2014, 7:57
De PvdA is de band met de kiezer kwijt, dus heeft de partijvoorzitter een nieuwe regel bedacht voor PvdA'ers.
Ze hebben weer een rapportje geschreven hoor, bij de Partij van de Arbeid. De naam van de bundeling papier: Politiek van Waarde. Het moet een nieuwe start zijn, een "radicale" breuk met het verleden. Logisch, want als ze niet snel met een nieuw verhaal komen, dan is het over en uit voor de PvdA.
Het hele plan wordt, waar anders, in de Volkskrant uitgebreid beschreven:

De PvdA heeft zich de afgelopen jaren te veel vereenzelvigd met de staat, als een pure bestuurderspartij. "Politiek lijkt zo gereduceerd tot het verzinnen en aan de man brengen van beleid. (...) De veronderstelling is dat als het beleid goede resultaten heeft, de kiezer de partij zal belonen. Deze strategie is zeer armoedig geworden. Als het beleid voortkomt uit een agenda van bovenaf en niet van onderop, dan is het aan de man brengen van dat beleid vooral het brengen van slecht nieuws."

Het klinkt heel mooi, maar de PvdA heeft dit rapport alleen maar geschreven om het eigen hachje te redden:

Het woord SP valt niet, maar het verlangen naar de activistische, van onderop georganiseerde cultuur van de grote linkse concurrent klinkt door in vrijwel elke alinea.

Partijvoorzitter Hans Spekman gaat alle PvdA-politici dan ook verplichten dat zij 25 procent van hun tijd (geen seconde meer of minder) de straat op gaan om contact te houden met de gewone Nederlander:

De partij is te veel een bestuurderspartij geworden en moet weer een partij van de werkvloer en van de buurt worden, vindt partijvoorzitter Hans Spekman. En daarom moeten PvdA-politici een kwart van hun tijd gaan doorbrengen buiten de bolwerken van hun macht zoals gemeentehuis of Tweede Kamergebouw. Dus gewoon bij de mensen (lees: kiezers) op bezoek, thuis, op de werkvloer of in wijken, bij verenigingen of bewonersinitiatieven.

Hier komt het op neer: de PvdA opereert te veel vanuit een ivoren toren, en van dat imago willen de sociaal-democraten af. Ze willen eigenlijk een slap aftreksel van de SP zijn. De SP is de enige linkse partij die al jaren de straat op gaat, actie voert, en een prima band heeft met de achterban. Als de linkse kiezer een betrokken politieke partij wil, dan kan 'ie beter voor het origineel gaan en de PvdA links laten liggen.
De plotselinge koersverandering van de PvdA heeft alles, maar dan ook echt alles te maken met het onvermijdelijke verlies tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in maart volgend jaar. Dat maakt deze hele oefening nogal triest en compleet ongeloofwaardig.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten