He, waarom verbieden we niet ook gewoon de rituele besnijdenis?

Geen categorieapr 15 2011, 14:43
Nu de rituele slacht per Kamermotie verboden is, wordt het tijd voor aanvullende maatregelen om ongewenste religieuze gebruiken uit te bannen. Logische volgende stap: de kinderbesnijdenis verbieden. In een opiniestuk in de Volkskrant neemt Johan Pieter Verwey (voormalig persoonlijk medewerker van Geert Wilders, later fractiemedewerker van de VVD) alvast een voorschot op de discussie die komen gaat:
Nederlanders zijn snel met het veroordelen van landen als Saoedi-Arabië of Iran als het gaat om 'barbaarse' tradities zoals het stenigen van mensen of het afhakken van ledematen als straf voor een misdrijf. En terecht. Maar besnijdenis komt niet alleen voort uit dezelfde religieusculturele achtergrond; het is minstens even 'barbaars' als de hiervoor genoemde handelingen. Het feit dat zeer jonge kinderen dit wordt aangedaan is eigenlijk onbeschrijfelijk. Toekomstige geschiedschrijvers zullen zich dan ook afvragen waarom - na de afschaffing van de slavernij en de doodstraf - het zo lang heeft geduurd voordat Nederland deze bizarre praktijken voorgoed heeft uitgebannen.
Ik heb er in een ander verband al eens op gewezen dat modern liberalisme in zijn uiterste verschijningsvorm naargeestig militante trekjes heeft. Het heeft de neiging de eigen liberale overtuiging desnoods met juridische dwangmiddelen aan andersdenkenden op te leggen. Als de grondwet meewerkt aan deze campagne is dat mooi meegenomen. Maar in gevallen waarin diezelfde grondwet hardnekkig weigert onderscheid te maken tussen liberale juridische aanspraken en die van andersdenkenden (lees: anders-gelovigen; artikel 6, artikel 23) moet zelfs de tekst die onze fundamentele vrijheden garandeert eraan geloven. Hoogste doel van deze stroming is namelijk niet een vrije samenleving maar een liberale samenleving. 
Joodse medeburgers mogen nu ervaren dat er een fundamenteel verschil bestaat tussen die twee. Mag je nog joods zijn in de liberale samenleving? Ja hoor - maar dan niet in de openbare ruimte, en dan nog alleen als je bereid bent afstand te doen van de spijswetten en de besnijdenis. Verder blijf je uiteraard van harte welkom!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten