Heeft dit kabinet een hekel aan zzp'ers?

Geen categorieapr 10 2014, 10:15
Je zou het haast denken.
De Belastingdienst gaat dit jaar achter de zzp'ers aan. Vooral in de bouw, het onderwijs, de transportsector en de zorg werken volgens de regering namelijk teveel zelfstandigen in een 'verkapt' dienstverband. Ook loopt de staat zo naar schatting honderden miljoenen euro's per jaar mis aan belastinginkomsten.
Volgens het kabinet is de flexibilisering van de arbeidsmarkt 'doorgeschoten' en daarom raken naar verwachting tienduizenden zelfstandigen hun vergunning kwijt. Zij moeten maar een contract zien af te sluiten met hun opdrachtgever, die dan als werkgever belasting en sociale premies moet afdragen. Dat is natuurlijk precies de reden waarom die opdrachtgevers de zzp'ers niet in vaste dienst nemen. Die kunnen zich dat dikwijls niet veroorloven.
Het is maar de vraag of zoveel zzp'ers in wezen een 'verkapt' dienstverband hebben. Das Kapital verwijst naar een onderzoek van de Erasmus Universiteit waaruit bleek dat slechts 1 tot 2 procent van de freelancers "structureel en weloverwogen werkt als schijnzelfstandige en dan meestal op initiatief van de werkgever."
Volgens ING voelen ook steeds meer Nederlanders zich "gedwongen" als zelfstandige aan de slag te gaan, omdat ze geen vaste baan kunnen vinden. Wat overigens deels te wijten is aan de reeks van lastenverzwaringen die dit kabinet heeft doorgevoerd, waardoor consumenten minder te besteden hebben en bedrijven niet investeren. Vervolgens zijn het niet degenen die op de bank thuis blijven zitten en een uitkering aanvragen die worden gepakt, maar de Nederlanders met een beetje ondernemingszin die er nog wat van proberen te maken.
Dat de PvdA een hekel heeft aan zzp'ers mag geen verbazing wekken. Zo zei Diederik Samsom voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 nog: "Je kunt je wel aan een baas onttrekken, maar niet aan de samenleving." Zzp'ers zorgen voor zichzelf en dat is volgens de sociaaldemocraten per definitie gevaarlijk. Stel je voor dat meer Nederlanders gaan denken dat ze wel zonder het hele stelsel van collectieve verantwoordelijkheid kunnen leven dat de PvdA voor hen heeft opgetuigd!
Wat onbegrijpelijk is, is dat de VVD, een partij die beweert op te komen voor de ondernemer, deze heksenjacht steunt. De liberalen praten over 'eigen verantwoordelijkheid' en 'modernisering van de arbeidsmarkt', maar bereiken zo het tegenovergestelde. Het doel van dit beleid lijkt te zijn iedereen in het keurslijf van de vaste baan te krijgen, liefst met een lidmaatschap van de vakbond erbij. Dat is wel het laatste waar Nederland op zit te wachten. VVD, hou hiermee op!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten