Heel de PvdA zeurt over de VVD

Geen categoriemrt 09 2014, 16:30
De tactiek van deze verkiezingscampagne voor de PvdA is kennelijk maar op één ding gefocust: de VVD bashen.
Mijn collega Michael publiceerde gisteren een artikel over de PvdA waarin hij prima ontleedde wat er mis was met Samsoms onvrede over een VVD-poster in Rotterdam:

Je zou bijna denken dat het een één-tweetje is tussen VVD en PvdA. Die eerste partij kan zichzelf weer eens neerzetten als rechts en niet-politiekcorrect, de tweede kan zich juist weer hard maken voor de multiculturele samenleving, wat het nog altijd vrij goed doet onder links kiezers.

Met name onder allochone linkse kiezers natuurlijk. Juist, dat zijn dezelfde kiezers die de PvdA op het moment massaal de rug toekeren. Samsom moet dus een pr-trucje uithalen. Blijkbaar is de poster dat.

Leuk geprobeerd natuurlijk, maar ik betwijfel dat ook maar iemand hier in trapt. Linkse multiculturalisten zullen namelijk terecht zeggen dat Samsom ondanks zijn gezeur wél zaken doet met de VVD. Daar komt bij dat hij alles behalve de enige PvdA'er is die dat doet; ook op gemeentelijk niveau wordt er flink samengewerkt tussen deze zogenaamde vijanden.

Hij slaat hiermee de spijker op z'n kop. Maar goed, als het gebleven zou zijn bij deze ene geïsoleerde actie van de sociaal-democraten was de schade voor Samsom en de zijnen waarschijnlijk nog wel prima te overzien geweest.
Het probleem voor de PvdA is echter dat ze het VVD-bashen tot allesomvattende verkiezingsstrategie lijken te hebben verheven. Zo kan de lijsttrekker in Amsterdam, Pieter Hilhorst, zijn mond maar niet houden over hoe "rechts" binnenkort doem en oorlog zal uitstorten over de stad als de kiezer zijn stem geeft aan de liberalen. Niet alleen de VVD krijgt er hard van langs, maar ook D66 wordt gekapitteld: PvdA'ers nemen het de Pechtoldianen kwalijk dat ze een lijstverbinding zijn aangegaan met de VVD.
Zoals Michael ook al zegt zijn zulke aanvallen compleet ongeloofwaardig. Niet alleen werkt de PvdA in het kabinet samen met de VVD, maar ook in het Amsterdamse college van burgemeesters en wethouders, én in diverse stadsdelen.
Hetzelfde zie ik min of meer gebeuren in Leiden, waar ik woon. Ook hier is de verkiezingscampagne in al z'n hevigheid losgebarsten en ook hier laat de PvdA alle partijen links liggen, behalve de VVD. Regeltje voor regeltje wordt het verkiezingsprogramma afgespeurd op zoek naar mogelijke "asociale" plannen en misstappen. Zeker in de Leidse context is dat een belachelijk tijdverdrijf van de PvdA, want dé grote concurrent voor de sociaal-democraten is hier D66. Die krijgen echter vrijspel.
Kortom: het zou de burger sieren als het gewoon aangeeft door deze onzincampagne van de sociaal-democraten heen te prikken. Eigen schuld, dikke bult: de stem wordt verhuisd naar die van een partij die niet zelf doet wat het anderen verwijt. Met de VVD samenwerken is gewoon domweg geen goede graadmeter om te zien hoeveel je deugt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten