Held: Nederlandse jongen maakt geweldige kaarten van Syrië ondanks dreigementen ISIS-gekkies

Geen categoriesep 01 2016, 19:00
We kunnen niet allemaal de wapens oppakken tegen ISIS. Dat we echter wel allemaal op andere manieren ten strijde kunnen trekken tegen deze moordenaarsbende laat deze jonge cartograaf wel zien.
Oorlog is verschrikkelijk. Behalve dat is het echter ook verschrikkelijk chaotisch, wat betekent dat informatie een schaars goed is in oorlogsgebieden. Daar doen de Syrische moord-, martel- en verkrachtingsexperts, ook wel ISIS genoemd, graag hun voordeel mee. Informatie betekent voor deze extremisten dat ze opgespoord kunnen worden, wat gelukkig steeds vaker betekent dat ze een Amerikaanse, Franse of Russische bom op hun hoofd kunnen verwachten. Nee, ISIS houdt Syrië het liefste letterlijk en figuurlijk in het donker.
Iemand die zich echter actief tegen verzet is de 20-jarige Thomas van Linge uit Amsterdam. Nee, hij zal niet hoogstpersoonlijk een groepje ISIS-demonen terugbombarderen naar de hel waar ze vandaan komen, maar zijn acties kunnen daar wel bij helpen. Thomas is namelijk hobby-cartograaf, en zo te zien een heel goede. Hij slijt zijn dagen met het verzamelen van nieuwsberichten over de verschillende groepen die actief zijn in Syrië, en probeert elke dag in kaart te brengen welk gebied door welke groep gecontroleerd wordt. Dat doet hij gewoon in zijn slaapkamer, waarvandaan hij contact heeft met meerdere mensen in het gebied die hem op de hoogte houden van de ontwikkelingen daar.
Toch gaat het Thomas niet zozeer om het om zeep helpen van jihadisten, maar juist om het redden van levens. Als het aan hem ligt, helpen zijn kaarten vooral de lokale bevolking, die vaak geen manier hebben om te zien hoe het ervoor staat met de oorlog in hun eigen gebied. Het kan hen waarschuwen voor naderende extremisten, maar ook geruststellen als deze juist verdreven worden. Hoe men zijn kaarten daar gebruikt is aan de mensen zelf, maar hij hoopt dat hij er tenminste iemand mee kan helpen. De internationale media zien het nut van zijn werk in ieder geval wel in, en gebruiken zijn kaarten vaak bij het beschrijven van de situatie in het land.
Helaas zijn er ook mensen die hem zijn werk niet in dank afnemen. Zo nu en dan krijgt Thomas bedreigingen via social media binnen, meestal van ISIS-aanhangers. Daar laat hij zich echter terecht niet door bangmaken. De meeste dreigementen neemt hij ook niet meer serieus, zeker nadat hij nu de nodige veiligheidsmaatregelen heeft getroffen. Laten we hopen dat hij hierin gelijk heeft, en nog belangrijker: dat hij nog heel lang zijn geweldige werk kan voortzetten om de burgers daar te helpen, en de jihadisten dwars te zitten!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten