Henk Krol gaat aan de slag in Brussel

Geen categoriejan 30 2014, 11:29
De oud-leider van 50Plus heeft een nieuwe baan.
Henk Krol, de man die vorig jaar zijn functie als fractieleider van 50Plus naast zich neer moest leggen, heeft een nieuwe baan: hij is persoonlijk assistent van VVD-europarlementariër Toine Manders. Let wel, dat is dus niet de Toine Manders van de Libertarische Partij.
Eind vorig jaar werd bekend dat Manders zich niet opnieuw kandidaat mocht stellen voor de VVD. In plaats van op zijn gemakje met pensioen te gaan besloot hij om zich dan maar kandidaat te stellen voor een andere partij. Aangezien 50Plus maar wat graag een zetel of twee binnensleept in Brussel, werd hij de Europese lijsttrekker van die partij. De Volkskrant legt uit:

Sindsdien verricht Krol 'persoonlijke werkzaamheden' voor Manders, die daarvoor een deel van het assistentenbudget gebruikt waarover europarlementariërs kunnen beschikken. 'Hij leest thuis de media en scant me bijvoorbeeld relevante berichten door over 50Plus', zegt Manders.

Desgevraagd legt Manders trouwens uit waarom hij de overstap heeft gemaakt naar 50Plus en dus niet langer lid is van de VVD: "De VVD vond het niet meer opportuun mij op de lijst te zetten. Daarna ben ik benoemd tot toekomstig lijsttrekker voor 50Plus. In overleg met de VVD heb ik zelfs mijn lidmaatschap opgezegd, omdat men het geen goed idee vond dat ik lid zou blijven." Raar he, als je voor een andere partij in het parlement zit?
Maar goed, terug naar Krol. Die komt uit dezelfde streek in Brabant als Manders. Volgens Manders kennen zij elkaar al jaren. "Henk is een man waar ik nog veel van kan leren. Hij heeft zich teruggetrokken als Kamerlid en heeft een kleine verdiencapaciteit. Nu leidt hij me door het land der blinden. Als je net begint in een nieuwe partij, ken je niet iedereen."
Fantastisch natuurlijk voor Krol dat hij een nieuwe baan heeft, maar er is wel iets aparts aan de hand: volgens Manders verdient Krol 1300 euro per maand bij hem. Dat is natuurlijk geen vetpot, maar voor een bijbaantje is het ook niet wezenlijk slecht. Al helemaal niet omdat hij blijkbaar vooral wat persberichten leest en die met Manders deelt.
Tegelijkertijd krijgt Krol echter ook wachtgeld. In een normale wereld zou die 1300 daar compleet van worden afgetrokken, maar helaas, zo werkt dat niet in Nederland:

Inkomsten die verdiend worden ná het ontslag en dus tijdens het ontvangen van wachtgeld, worden slechts gekort op de 'uitkering' als dit de totale inkomsten boven de 100% van het laatst verdiende salaris als politicus uitkomt. Dus kan een politicus naast het ontvangen van wachtgeld in het eerste jaar tot 20% en in het tweede en volgende jaren tot 30% 'bijverdienen' zonder problemen.

We feliciteren Krol natuurlijk van harte met zijn nieuwe bijbaan, maar het zou hem sieren als hij daardoor in ieder geval deels afstand doet van zijn wachtgeld. Sterker nog, eigenlijk zou hij er nog een baan bij moeten nemen en het wachtgeld helemaal stop laten zetten. Gezien zijn contacten en invloed moet het alles behalve onmogelijk voor hem zijn om genoeg te verdienen om van rond te komen - zonder dat de belastingbetaler hem hoeft te subsidiëren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten