Het Belgische monsterverbond zal eens breken

Geen categoriejun 04 2014, 15:15
Het land België is een experiment dat vroeg of laat ten einde moet gaan komen.
Een uitermate interessant interview in Trouw vandaag met drie echt Belgische eenheidshuwelijken (zij is Vlaams, hij is Waals.. of andersom) over de staat van het land en de zogeheten 'communautaire kwestie.' Deze laatste intrigeert mij al jaren, omdat het een strijd voor onafhankelijkheid is vlak bij onze eigen landsgrenzen, maar toch voor ons Nederlanders wereldvreemd is. Nederland is namelijk een geslaagde natiestaat. Wij hebben één nationaal parlement, één set kranten, één gemeenschappelijke taal (ja, ook in Friesland), één rijtje televisiezenders en ook één rijtje politiek partijen.
Nee, dan België. Daar hebben de Walen en de Vlamingen hun eigen parlementen, hun eigen kranten en televisiezenders (met ook nog eens heel ander nieuws erop, begreep ik eens uit een college van de aan de Leuvense universiteit gevestigde Dr. Luc Van Doorslaer), ieder hun eigen politieke partijen en natuurlijk, the obvious, ze spreken niet eens dezelfde taal. En ze trouwen vrijwel nooit met elkaar. Walen trouwen liever en vaker met Fransen dan met Vlamingen, en Vlamingen liever en vaker met Nederlanders dan met Walen.
De enige twee zaken die alle Belgen gemeen hebben zijn de monarchie - die daar volkomen belachelijk wordt gemaakt - en het nationale elftal 'de Rode Duivels', waarvoor de opportunistische Belgen uiteraard alleen juichen als er gescoord wordt.
In Trouw geven drie Vlaams-Waalse echtparen hun visie op de communautaire perikelen, en concluderen ze allemaal dat België op den duur een onhoudbaar samengrijpsel is. Een citaat:

Toch ziet hij het uiteindelijk somber in voor België. "Het gaat altijd slechter met dit land. Ik ken geen enkele maatregel die België meer bij elkaar brengt. Je hoeft geen separatist te zijn om het zo te zien. Het zou heel verdrietig zijn, maar het is een trein die niet meer te stoppen is."

De vraag is echter wie de held zal zijn die in heel België de olifant in de kamer durft te benoemen én niet weggehoond wordt. Zal het Bart de Wever van het Vlaams-seperatistische N-VA zijn? De Wever maakt met zijn partij een goede aanspraak op die claim, maar dan moet hij zijn partij wél de landsregering in loodsen. Het zou goed zijn voor zowel de Walen en de Vlamingen om het apart van elkaar te proberen, en de N-VA kan helpen om van België een sterfhuisconstructie te maken. Alhoewel het er niet best uitziet momenteel voor de partij van Bart de Wever, moeten we hoop houden.
Maar met of zonder De Wever: op langere termijn zal België eens uiteen moeten vallen. De vraag is alleen wanneer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten