Sociale dimensies van de muntunie

Geen categoriemei 25 2013, 17:44
Tijdens het VVD 'jubileumcongres' (de VVD werd op 24 januari jongstleden 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan?) noemde Mark Rutte zijn kabinet het beste ooit. Onze Esther schreef er vanochtend al een mooi stuk over. Tja, als een ander het niet zegt, wie dan wel?, moet onze Mark gedacht hebben. Zijn vice-premier, Lodewijk Asscher, stuurde deze week een brief namens het kabinet naar de Kamer over 'de sociale dimensies van de Muntunie'. De inhoud van die brief maakt wellicht duidelijk waarom onze Mark dit kabinet zijn kabinet het beste ooit vindt.
Maar toch eerst nog even terug naar dat VVD congres. Het clowneske karakter van het optreden van Rutte daar werd nog versterkt door diens pleidooi voor 'meer integriteit' in de politiek, sterker nog, hij vond dat de VVD -als grootste partij- het voortouw moest nemen in het stellen van een integriteitsstandaard. Rutte:

"We zijn de grootste partij, en dat betekent dat we onder een vergrootglas liggen. Het betekent ook dat we niet alleen de norm moeten volgen, maar dat we de norm moeten zetten. Dit geldt niet alleen op het vlag van bijvoorbeeld goed bestuur, maar ook als het gaat om integriteit."

Mooie woorden, maar wie kijkt naar het gedrag van Rutte's eigen partijgenoten, ik zal hier geen namen noemen, kan constateren dat er inderdaad hoge nood is bij de liberalen aan een hernieuwde integriteitsstandaard. Maar het is daarbij natuurlijk wel de vraag of de VVD daar de norm moet zetten. Dan mag er eerst wel wat veranderen in die partij, niet in de laatste plaats bij het bestuur zelf.
Dan de kabinetsbrief inzake het te voeren sociale beleid in de EMU. Rutte mag diens kabinet dan wel het beste kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog noemen, wie de VVD en PvdA reacties leest op die brief van Asscher, krijgt nu niet direct de indruk van eensgezindheid. Klaarblijkelijk geven beide coalitiepartijen een eigen interpretatie aan het te voeren beleid, eigenlijk is dit al zo vanaf de valse start van dit kabinet. En wie kijkt naar de resultaten tot nu toe, heeft in alle objectiviteit geen enkele reden tot juichen: enorme lastenverzwaring voor burgers en bedrijven, geen aanpak van de publieke sector, record werkloosheid, afromen pensioentjes van onze ouderen, misstanden in de zorg, Bulgaren- en andere fraude, vermoslimde wijken in onze steden en dorpen, zelfs tot in de regeringsstad aan toe, maar wel miljarden belastinggeld kwijtschelden aan de Grieken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de overdracht van nationale parlementaire bevoegdheden aan Brussel. Onze staatsbegroting wordt inmiddels al door ongekozen technocraten bepaald, het is werkelijk niet te geloven.
Kan onze Minister President ons even uitleggen waaruit zou moeten blijken dat diens kabinet het beste is ooit?
Het ontbreekt dit kabinet aan welke visie dan ook, behalve het willen halen van de Brusselse drie procentsnorm, en zelfs dat niet meer. Tegelijkertijd noemt Rutte's fractievoorzitter, Halbe Zijlstra, het breken van werkelijk alle verkiezingsbeloftes door de liberalen 'een aanpassing aan de veranderde realiteit'. Ja, en wij zijn Gekke Gerritje. Hoe ongeloofwaardig kun je jezelf als politicus maken? De jongens en meisjes van de VVD zijn volledig de weg kwijt. Ze zijn het spoor volkomen bijster. Waar zijn de liberalen van weleer gebleven? De Witteveens, de Van Riels, de Wiegels, de Vonhoffs, de Bolkesteinen, waar zijn ze?
Hun plaatsen zijn ingenomen door zelfingenomen en neo-liberale kletspraat verkopers. Zij kunnen allen linea recta voorganger Voorhoeve achterna richting de 'Democraten' van D'66. Met de heer Rutte voorop. Want wie leest wat er in die kabinetsbrief staat, dus mede ondertekend door alle VVD bewindslieden, die slaat de schrik om het hart. Enkele punten wil ik er wel uitlichten.
De vraag die het kabinet zichzelf stelt (op last van Brussel, maar dat terzijde):

"Is het nodig om op Europees niveau nieuw en wellicht breder sociaal beleid te ontwikkelen dat de in het kader van de eurocrisis genomen maatregelen op budgettair en financieel-economisch gebied zou moeten complementeren, gezien de grote economische en sociale gevolgen van de oplopende werkloosheid en het stijgende aantal mensen dat sinds de crisis in armoede leeft?"

Het draait daarbij om twee zaken: begrotingsdiscipline om ons sociaal verzekeringsstelsel betaalbaar te houden en het scheppen van banen. Beide wil natuurlijk niet lukken als je als land bakken met geld richting de Zuid-Europese echoputten blijft gooien. En daar zit ook de crux: nergens wordt de vraag gesteld: Is de EU wel goed voor Nederland? Dat wordt als een fait accompli, een gegeven, aangenomen. Er worden wat getallen genoemd, die bedoeld zijn om de schrikbarende Europese jeugdwerkloosheid -inmiddels ook in dit theater- terug te dringen, maar nergens staat hoe. Men komt niet verder dan:

"Meer concreet betekent dit dat Europa-breed gestreefd moet worden naar grotere arbeidsmarktparticipatie van jongeren en ouderen, re-integratie van arbeidsongeschikten, het afhankelijk maken van de pensioenleeftijden van de levensverwachting, het bevorderen van duurzame inzetbaarheid."

Maar dat is niet concretiseren van beleid, dit is holle retoriek. Men weet het dus niet. Dat doet het ergste vrezen, met de socialisten mede aan het roer. De OPMS-kampioenen kennende zullen er wel weer veel 'groene', nutteloze banen worden gecreëerd. Dat is geen hervormen, dat is afbreken. En zo gaat het maar door, negen lange kantjes lang.
Ook voor wat betreft het 'Europees minimumloon' ('common wage floor') blijft de brief vaag en wordt er weer geen klare wijn geschonken. Men komt niet veel verder dan dat hierover nog gesproken moet worden met de overige lidstaten. Wel vindt het kabinet dat het misschien toch beter is als dit een nationale aangelegenheid blijft. Nergens komt de totale economische onevenwichtigheid aan de orde, dat de verschillen tussen de eurozone landen gigantisch zijn. Het gemiddelde loon in Bulgarije bedraagt 350 euro per maand, in Nederland 2750 euro, bijna een factor acht (!) hoger. Hoe kan men überhaupt serieus nadenken over een Europees minimum loon? Het zijn, kortgezegd, regenten praatjes. Veel blabla en weinig wol. Typisch links dus. En Brussels.
Nog maar een citaatje uit de brief:

"De solidariteit die ten grondslag ligt aan de verzorgingsstaat mag niet worden ondermijnd door zaken als belastingontduiking, onverantwoord gedrag van banken en grensoverschrijdende fraude met toeslagen. De EU en de lidstaten dienen, elk binnen hun eigen mogelijkheden en bevoegdheden, maatregelen te nemen om paal en perk te stellen aan dit soort activiteiten. De negatieve gevolgen van arbeidsmigratie dienen effectief bestreden te worden."

Maar wie kijkt naar de geplande maatregelen, wederom gestuurd vanuit Brussel, die ziet dat de banken de hand boven het hoofd gehouden wordt, de belastingbetaler de factuur op de mat krijgt, niet alleen van ons, maar van gans Latijns Europa, inclusief de Champs Elysees erbij, die ziet dat spaargeld boven de ton voortaan vogelvrij wordt verklaard en dat maatregelen ter beperking van (arbeids-)migratie eruit bestaan dat illegalen hier mogen blijven en dat het ene na het andere pardon wordt toegestaan. Kortom, dit kabinet is het meest socialistische weg-met-ons kabinet, dat Nederland ooit gehad heeft en Rutte 'roemert' het de hemel in.
Volgende maand komt Van Rompuy met 'aanbevelingen' (lees: dwangbevelen) hoe de 'sociale dimensie' van de Unie eruit moet komen te zien. Wij van DDS zullen het kritisch blijven volgen.
Een overzicht van mijn columns vind u hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten