Het BBP stijgt, maar we worden armer

Geen categoriejun 30 2014, 9:29
Deze maand gaat onze virtuele verrijking in en wel met terugwerkende kracht. We hebben jaren en jarenlang meer verdiend dan we dachten en dat wordt nu goedgemaakt.
Ons Bruto Binnenlands Product stijgt aanmerkelijk. Wat de overheid jaarlijks uitgeeft aan onderzoek en ontwikkeling wordt voortaan opgeteld bij de inkomsten en stuwt daardoor het BBP zo'n 3% omhoog. We zijn dat geld natuurlijk wel kwijt maar op papier komt het juist binnen.
We hebben ook altijd verwaarloosd dat er lieden zijn die er illegale activiteiten op na houden, drugshandel bijvoorbeeld en niet te vergeten de illegale prostitutie. Ook daarvan worden in het vervolg de geschatte inkomsten meegenomen in het BBP, naar schatting levert dat zo'n 3 à 4% op volgens eurostat.
We hebben die veranderingen niet zelf bedacht want ze gelden wereldwijd.
Met de verfijning van de informatiesystemen van de overheid (!!) zijn ook de berekeningen van het BBP verfijnd en daar blijkt ook meer binnen te komen dan we dachten. Ook telt bijvoorbeeld ICT zwaarder mee dan vroeger.
Wie denkt dat het Bruto Binnenlands Product echt de optelsom is van alles wat de natie (niet de overheid) verdient heeft het dus mis. Het BBP, internationaal genaamd Gross Domestic Product, GDP,  is een soort internationale maatstaf, het wordt overal op dezelfde wijze berekend (neemt men aan) en zo is een vergelijking tussen de financiële handel en wandel van de landen mogelijk want heel veel wordt gemeten aan de hand van dat BBP;  de begrotingstekorten of overschotten, de jaarlijkse groei of krimp van de economie, de inflatie en de staatsschuld, allemaal in procenten van dat BBP.
Financiëel schieten we er dus niets mee op, de overheid krijgt van die illegale activiteiten geen belasting, accijns of wat voor heffing dan ook binnen en geeft dat geld voor ontwikkeling en onderzoek toch ook gewoon uit. Dat dat zwarte geld, als het witgewassen is, in de echte economie terecht kan komen, ja daar profiteren alle neringdoenden van en zo indirect de overheid maar dat was altijd al het geval en levert dus niets extras voor de overheid op.
Maar waarom worden we er dan armer door? Wel, onze jaarlijkse afdracht aan de EU is afhankelijk van dat BBP en dus moeten we flink meer aan Brussel gaan betalen. Ook de verplichte Nederlandse bijdrage aan de ontwikkelingshulp is gebaseerd op het BBP en die gaat dus ook fors omhoog. We hebben nog geluk dat Brussel dat (tot dusverre althans) niet met terugwerkende kracht van ons eist want die verandering in de berekening geldt met terugwerkende kracht tot 2010.
Bovendien lijken we er beter voor te staan: de staatsschuld wordt immers gemeten in procenten van het BBP en gaat dus percentagegewijs omlaag. Helaas niet in, laten we het noemen, "klinkende munt", want daarin zit geen verandering! Dat geldt ook voor het begrotingstekort (of overschot, maar dat hebben we nog lang niet dus daar behoeven we ons geen zorgen over te maken), dat percentagegewijs ook lager wordt maar ook daar helaas niet in klinkende munt.
Maar we lijken door die lagere percentages rijker en dat is toch ook wel fijn.
Maar alle politici en banken die nu toeteren dat we dus meer kunnen uitgeven stoten alleen gebakken lucht uit. Want het rijk geeft niet in procenten uit maar in echte klinkende munt en bouwt nog steeds een grotere staatsschuld op in klinkende munt. En die schuld moeten we ook aflossen in klinkende munt waarbij we alleen de schrale troost hebben dat omdat het geld steeds in waarde afneemt met de inflatie die schuld toch ook elk jaar wat minder waard wordt. Maar dat is niet onze zorg maar die van onze schuldeisers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten