Het CDA wil weer regeren

Geen categorienov 07 2015, 19:00
Het partijcongres van het CDA vindt vandaag plaats. Zoals De Telegraaf uitlegt hebben de christendemocraten genoeg om over te spreken.
Een kleine greep uit de mogelijke onderwerpen: het CDA staat er niet al te florissant voor in de peilingen terwijl de regeringspartijen er wél flink op achteruit gaan. De christendemocraten zullen ongetwijfeld met elkaar overleggen over de vraag hoe dat kan. Enkele jaren geleden was het bijna automatisch het geval dat ex-VVD stemmen naar het CDA gingen. Nu gaan ze volgens de peilingen vrijwel allemaal naar de PVV. Kunnen Sybrand Buma en Pieter Omtzigt (en de andere parlementsleden van de partij) daar iets aan doen?
De leden zullen vandaag ongetwijfeld antwoord willen op die vraag.
Daar komt bij dat er een flink intern debat wordt gevoerd bij het CDA over de vluchtelingenproblematiek. De linkervleugel - feitelijk geleid door voorzitter Ruth Peetoom - is voorstander van een zachtaardig beleid; feitelijk een beleid waar de PvdA het mee eens zou zijn. De rechtervleugel - waar o.a. oud-minister Maxime Verhagen bij hoort - denkt daar over het algemeen juist heel anders over. Ten eerste vinden zij het onverantwoord om grote groepen vluchtelingen binnen te laten omdat dit voor onrust zorgt in het land en de staat de druk niet aan kan, en ten tweede zijn ze bang dat ze door een zachte opstelling kiezers verliezen; als niet aan de VVD dan toch zeker aan de SGP en - met name - de PVV van Geert Wilders.
Gelukkig voor het CDA is de stemming onder CDA-kiezers veel positiever dan enkele jaren geleden, toen waarnemers het zelfs over het einde van de partij hadden:

Toch valt niet te ontkennen dat het optimisme terug is. „De stemming is heel anders dan drie jaar geleden”, constateert senator Wopke Hoekstra. „Er is rust. Na de laatste Tweede Kamerverkiezingen waren we doodverklaard. Daarna hebben we de Europese verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen en werden we tweede bij de Provinciale Staten. Na een turbulente periode hebben we onszelf hervonden.”

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge voegt daar aan toe dat CDA'ers goed naar zichzelf hebben gekeken en nu weer klaar voor het politieke avontuur zijn:

"We zijn indringend met onszelf bezig geweest. Er waren commissies om ons te beraden op de koers. Dat staren naar de eigen navel, op zeker moment moet je daar een punt achter zetten. Inmiddels ziet iedereen weer wat het CDA is: het rustige alternatief."

Daar voegt hij aan toe:

"De natuurlijke positie van het CDA is met de handen aan het stuur.”

De meeste christendemocraten zijn het daarmee eens. Over het algemeen is het gevoel dat het CDA er klaar voor is om weer aan de macht te komen. Misschien dat het CDA niet bepaald virtueel de grootste partij van het land is, maar dat maakt niet uit. Sterker nog, historisch gezien wint het CDA zetels als het regeert. Dit in tegenstelling tot de meeste andere partijen, waaronder de PvdA. Die partij verliest juist maar al te vaak zetels als ze het voor het zeggen heeft.
Wat vind jij: is het tijd voor het CDA of zie jij graag een andere regering?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten