Het guldentaboe

Geen categoriemrt 07 2012, 10:15
Het PVV-guldenrapport bracht iets opmerkelijks aan het daglicht: de euro "moest" beter zijn dan de florijn van weleer.
PVV-bashers hebben weer een uitermate goed begin van de week gehad. Hihi. Die malle Wilders kwam namelijk aanzetten met een rapport dat pleitte voor de herinvoering van de gulden. Dat rapport had de Limburger niet zelf in elkaar gebokst, maar een Londens macro-economisch onderzoeksbureau.
Nog voordat afgelopen maandag dit rapport officieel gepresenteerd werd, waren de reacties al uitermate smalend. Men vond het een onzinproject, verspilling van tijd en moeite en bovendien was Wilders iemand die terug wilde naar een donker en grijs verleden. Bovendien stond de uitkomst vantevoren al vast, want het bureau was een 'eurosceptisch bolwerk.'
De reactie van Tofik Dibi (GroenLinks) was wellicht nog wel het meest grievend:
Waarom doen politici dat? Het weglachen van een issue, voorstanders ridiculiseren (in dit geval als kleinburgerlijke zielepoten) en natuurlijk zichzelf op de borst kloppen want oh, oh oh, wat hebben de euroliefhebbers toch een superieur standpunt!
De waarheid is dat er een gigantisch taboe is aangelegd rond de euro. We hebben de munt pas tien jaar, maar nu al doen we alsof dit betalingsmiddel al eeuwenlang bij de Nederlandse volksaard past. Geen kritiek op de euro, anders word je publicitair gelyncht. Geen pleidooien om de oerhollandse gulden opnieuw als wettig betaalmiddel te erkennen, anders ben je een gevaarlijke fantast.
Wat schieten we op met dit gedemoniseer? Ik zal toegeven dat ik het PVV-rapport ook (nog) niet gelezen heb, maar ik heb dan ook vantevoren Wilders niet vierkant uitgelachen om dit plan. Totdat ik het gelezen heb, zal ik dat sowieso niet doen.Ik vrees dat ik ook te weinig kaas heb gegeten van grote macro-economische spelletjes om een gefundeerde uitspraak te kunnen doen over wat nu goedkoper is - de euro of de gulden.
Maar juist als betrekkelijk leek vind ik eigenlijk dat Wilders sowieso een complimentje verdient om z'n Lombard-onderzoek. Want wat is er immers op tegen iets goed uit te zoeken? Wat is er verder op tegen een publiek debat te voeren over de voordelen van de gulden versus die van de euro? Zeker nu het met laatstgenoemde munt niet al te best gaat de afgelopen maanden, is het niet onverstandig om naar alternatieven te kijken. Kan alleen maar verhelderend werken, niet?
Daar zit 'm nu net de crux. De Wildersuitlachers willen helemaal niet naar alternatieven kijken. Met oogkleppen op willen ze met de euro opstomen naar een federaal Europa. Het is hun ideaalbeeld, hun liefdesbaby. De euro past bij die droom. Wie aan die droom begint te krabbelen, bezigt heiligschennis. De euro zal en 'moet' beter zijn, en als het nodig is om weg te kijken voor feiten, zal de eurobrigade dat ook zeker doen.
Breek dat taboe rond de gulden eens open, zou ik zeggen. Al is het alleen maar om de eurofederalisten uit hun ivoren toren van het eigen gelijk te kieperen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten