Het is officieel: we gaan de boot in door Griekenland

Geen categoriejan 08 2012, 8:59
Mooi man!
Een adviseur van de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, gelooft dat het afschrijven van de helft van de Griekse schuldenlast onvoldoende is om deze terug te brengen tot behapbare proporties.

De banken hadden maanden onderhandeld met Athene over het omzetten van bestaande Griekse obligaties in nieuwe leningen met een langere looptijd. Daarbij wordt een deel van de hoofdsom kwijtgescholden. In principe nemen de banken een verlies op hun staatspapier van 50 procent.

Leuk bedacht, natuurlijk, alleen zegt de adviseur, Clemens Fuest, nu dat dit niet genoeg is. Het doel van dit plan is namelijk om de schuldenlast in negen (nu acht) jaar tijd te doen afnemen van 160% naar 120%.
Nou, zegt Fuest, helaas gaat dat niet lukken. "Aan het begin van de crisis zaten ze al op 120 procent, de kwijtschelding moet dus meer dan 50 procent zijn".
Het is ongelooflijk - en zelfs totaal onacceptabel - dat onze 'superieuren', ja ik heb het over u, dames en heren in Den Haag, dit er doorheen hebben gejast. Een ieder met ook maar een greintje gezond verstand zag dit al van verre aankomen. Onze eigen columnisten hebben er herhaaldelijk voor gewaarschuwd: de kans is groot dat we uiteindelijk wellicht zelfs niets terugzien van de leningen aan Griekenland.
En voordat iemand zegt: 'Maar die wordt dan toch betaald door de banken'... Raad eens bij wie de banken het geld weghalen?
Juist. Bij de belastingbetaler. Bij u en mij dus.
Dames en heren, Griekenland kost ons verschrikkelijk veel. Wij vermoedden dat natuurlijk al lange tijd, maar onze eigen regering heeft hier gewoon over gelogen. Jawel, zo simpel is het. Ze hebben de boel bedrogen; ze hebben ons allemaal voor de gek proberen te houden.
En nu, nu er eigenlijk geen houden meer aan is, komt de aap uit de mouw: 50% is niet genoeg, we moeten nog veel meer afschrijven. Wat een huichelarij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten