Het nieuwe Europa: arbeidsproductiviteit stijgt razendsnel, maar we verdienen maar nauwelijks meer

Geen categorieapr 19 2018, 9:00
Wordt de gemiddelde Europeaan steeds meer uitgebuit?
Het is één van de grootste problemen van deze tijd: hoewel de arbeidsproductiviteit steeds hoger wordt blijven de lonen achter. Die ontwikkeling vindt al plaats sinds de eeuwwisseling. We hebben het dus over de afgelopen 18 jaar.
Europese vakbondskoepel ETUC concludeert zelfs dat, als Europeanen een eerlijke loonstijging hadden gehad de afgelopen zestien jaar, hun loonstijgingen in die periode vier keer hoger zouden zijn uitgevallen.
Vier keer meer.
Vier keer.

,,Werknemers krijgen geen eerlijk deel van de waarde van hun werk”, concludeert confederaal secretaris van Etuc Esther Lynch. ,,De enorme kloof tussen productiviteitsgroei en inkomensgroei bewijst overduidelijk de noodzaak om de lonen over heel Europa op te trekken.”

Nou bewijst het dat niet per sé, maar het bewijst inderdaad wél dat er een grote discrepantie is. Maar: die moet niet opgelost worden met behulp van de sterke arm van de overheid, maar door het bedrijfsleven zelf. Ondernemers, managers, bestuurders moeten allemaal realiseren dat het zo niet langer kan; dat er iets moet veranderen, omdat dit niet alleen een ongezonde economie oplevert, maar ook omdat het voor grote frustraties zorgt wat op termijn écht grote problemen veroorzaakt, niet alleen economisch maar ook sociaal.
https://twitter.com/MvRooijen/status/986728898036731905
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten