Het probleem van het linkse verhaal? Het is zo diep!

Geen categorieokt 16 2010, 11:30
Hoe, oh hoe, is het toch mogelijk dat links ondanks al die prachtige idealen en dito beleidsplannetjes momenteel zo diep in het defensief is gedrukt? Waarom hebben de kiezers niet meer waardering voor al die superslimme politici die het hen gemakkelijk willen maken door elk aspect van hun leven voor ze te regelen? Van de wieg tot het graf wordt alles voorgekauwd en dichtgetimmerd. Ze hoeven zelf bij wijze van spreken alleen nog maar adem te halen, de alwetende, almachtige, goed bedoelende staat doet de rest.
Weet u waarom? Omdat het zo'n gecompliceerd verhaal is. Die verduivelde rechtse populisten (denk: Tea Parties. Of nog erger: Sarah Palin. Brrr.....) doen het voorkomen alsof het allemaal heel eenvoudig is. "In this present crisis, government isn't the answer to our problems; government is the problem," kakelen ze Reagan na. Belachelijk natuurlijk. Alsof de economische crisis ooit opgelost zou kunnen worden zonder de overheid? Denken ze dan werkelijk dat belasting verlagen en dereguleren ondernemers ertoe zal verleiden meer te gaan investeren en daarmee nieuwe banen te scheppen? Pfwah! Elk beschaafd mens weet dat alleen de overheid werkgelegenheid schept. En dat je die banen kunt financieren door bijvoorbeeld de milieubelasting te verhogen. Is in een keer ook de planeet mee gered!
Maar ja, zo legde Wouter Bos deze week nog eens uit, het nadeel van het linkse verhaal is wel dat het zo diep is: "Links heeft een complexer verhaal, constateert Bos. “Het verhaal van rechts over de wereld is feitelijk dat je links moet tegenhouden. Dat communiceert redelijk makkelijk terwijl links de wereld ook nog een beetje beter wil maken.”
Maar natuurlijk. De werkelijke reden dat links in het verdomhoekje zit, is niet dat de kiezers al die linkse experimenten met hun levens - open grenzen, potverteerdersbeleid, knuffeltherapie voor criminelen etc etc - zat zijn. Welnee, het is dat het linkse verhaal zo'n moeilijk verhaal is dat het lager opgeleide volk het eigenlijk niet kan begrijpen. Het gebrek aan populariteit zit dus feitelijk in de linkse plannen ingebakken. Ze zijn gewoon te diep.
Kortom, rechts is dom en kwaadaardig, links is hyperintelligent en goedbedoelend. En daarom wint verliest links dus altijd. Ja, dat moet het inderdaad wel wezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten