Hillen overleeft motie van afkeuring

Geen categoriemrt 18 2011, 9:00
Minister van Defensie Hans Hillen overleefde gisteren een motie van afkeuring - en dat is buitengewoon goed nieuws.
Ja, links heeft er de laatste tijd zin an. De ene na de andere minister wordt onder vuur genomen. Met name Hans Hillen (CDA) moet het ontgelden. Hij zou de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd hebben over de perikelen bij de marine in Den Haag. Oh, en hij was ook nog eens verantwoordelijk voor de gefaalde evacuatiemissie in Libië, die uiteindelijk in de gijzeling van drie Nederlandse militairen resulteerde.
Met name de SP heeft er blijkbaar nogal wat plezier in om Hillen het leven onmogelijk te maken. De maoisten kwamen gisteren met een motie van afkeuring; weg met Hillen, was het devies.
Jammer genoeg voor deze linkse partij dachten de coalitiepartners en de SGP daar net een beetje anders over. Sterker nog, dat gold voor álle partijen. Nou ja, behalve de Partij voor de Dieren dan. Maar ja, niemand neemt die bomenknuffelaars serieus, dus dat is verder geen punt.
Na afloop liet de minster weten zich "niet beschadigd" te voelen. "Ik neem mijn verantwoordelijkheid serieus. Maar in de politiek vinden er nu eenmaal botsingen plaats".
Dat klopt, natuurlijk. Er vinden inderdaad botsingen plaats in de politiek. Alleen is het een beetje jammer dat de SP en de PvdD puur uit opportunisme een minister weg willen sturen. Hillen informeerde de kamer onvolledig, omdat hij niet volledig geïnformeerd was. Dat is vervelend, maar daar valt achteraf verder weinig aan te doen. Iedere partij die regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen (of hoopt te dragen) weet dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Ministers moeten alleen echt aangepakt worden als ze bewust liegen óf als ze volslagen incompetent zijn.
Dat is bij Hillen niet het geval. De man is een uitstekend politicus en een buitengewoon capabele minister.
Alleen daarom al mag rechts zich in de handen wrijven dat de CDA'er gewoon kan blijven zitten: er zijn niet zoveel goede ministers in spé in dit land. Als we er dan één hebben, moeten we die op handen dragen.
Natuurlijk komt daar nog bij dat Hillen een echte rechtse CDA'er is en een betrouwbare bondgenoot van Maxime Verhagen. We kunnen het ons niet veroorloven zo'n man onder de bus te gooien - of, beter gezegd, te láten gooien.
Overigens maak ik me wel, net als Isser, zorgen over de bezuinigingen op defensie. Het 'meest rechtse kabinet ooit' lijkt wat defensie betreft, tenminste, verdacht veel op zijn voorgangers; en dat is géén compliment.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten