Hoe gaat Detroit 18 miljard betalen?

Geen categoriejul 15 2014, 17:00
Verkoop tafelzilver
Vorig jaar 18 juli werd het faillissement van de Amerikaanse stad Detroit uitgesproken. De stad heeft een schuld van maar liefst 18 miljard US-dollar. Om die schuld te voldoen zal de stad haar bezittingen te gelde moeten maken, zoals haar kunst. Maar iedereen weet dat bij executieverkopen maar een fractie van de werkelijke waarde wordt behaald. Zo zou de waarde van de kunstcollectie van het Instituut van de Kunsten zo'n 4,6 miljard US-dollar bedragen, maar bij een gedwongen verkoop blijft daar slechts een fractie van over.
Toch zal het museum 100 miljoen moeten bijdragen aan de redding van de stad, zo blijkt uit de voorwaarden die investeerders hebben gesteld. Ook het gepensioneerde deel van de bevolking moet flink bloeden. Naar verluidt heeft de stad een vermogenstekort van 3,5 miljard dollar voor het betalen van de pensioenen. Daarom worden de gepensioneerden voor 4,5 procent gekort op hun pensioenuitkering. Zuid-Europese toestanden...
Mary Grant, onderzoekster bij Food & Water Watch wijt het faillissement aan langjarige corruptie en mismanagement van het stadsbestuur, waar nu gewone mensen voor moeten bloeden. Grant:

"In Detroit, een stad die ooit een bloeiende auto-industrie had, heeft de werkloosheid een recordhoogte bereikt en 40 procent van de bevolking leeft in armoede. De waterprijs is de afgelopen tien jaar met 119 procent gestegen. "Door jaren van corruptie en mismanagement, bezuinigingen op infrastructuur en sociale zekerheid, is de stad nu failliet en niet meer in staat voor haar burgers te zorgen."

Een voorbode van wat ons te wachten staat?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten