Is Daphne Bunskoek grappig?

Geen categorieokt 21 2013, 7:00
Een kort antwoord: nee, dat is Daphne Bunskoek niet. En haar team van vier cabaretiers in Bunskoeks 'grappige' RTL 4-show Volgende Week maakt het er niet beter op.
Het nieuws dat Bunskoek terug zou keren op haar oude nest RTL 4 had ik eventjes gemist. Toen ik zondag las dat Bunskoeks nieuwe Dit Was Het Nieuws-achtige show bij RTL 4, Volgende Week, meer dan een miljoen kijkers trok, raakte ik nieuwsgierig. Hoe kan een programma waar amper reclame voor is geweest zo makkelijk goede kijkcijfers halen? Het begon me al snel te dagen: Bunskoek stond meteen na RTL's succesnummer Ik hou van Holland geprogrammeerd. Een miljoen kijkers zapten weg na het programma van Linda de Mol, Jeroen van Koningsbrugge en die zanger uit Noord-Brabant, maar er bleven er nog altijd een miljoen over.
Ik heb zaterdagavond geen tv gekeken, dus heb ik Volgende Week niet gezien vanuit de huiskamer, maar vanachter de computer via de terugkijkdienst van RTL, RTL XL. Het was niet zo'n succes. Misschien lag het aan de haperende videospeler, of aan het feit dat een 'gezellig' en 'grappig' tv-programma lang niet zo gezellig of grappig is als je het niet samen met anderen op de bank kijkt. Ik heb geen moment gelachen, laat staan in een deuk gelegen, om de vantevoren bedachte grapjes van Bunskoek en de vier cabaretiers Carolien Borgers, Viggo Waas, Peter Heerschop en Richard Groenendijk. Op de redactie zal de champagne worden opengetrokken vanwege de goede kijkcijfers, maar inhoudelijk was het drie keer niks.
Laat ik even uitleggen wat de vier cabaretiers (waarvan ik alleen Peter Heerschop ken, maar dat komt door zijn optredens bij Ik Hou van Holland) precies doen. Ze 'voorspellen' het nieuws van volgende week. Nou ja, ze leggen een wedje of het antwoord a of antwoord b wordt en daar krijgen ze dan punten voor. Een voorbeeld uit de aflevering van zaterdag: staat de nieuwe single van Marco Borsato volgende week op één in de top-40 of niet? Ja of nee? Een ander voorbeeld: hoe veel extra orgaandonoren zijn er volgende week bijgekomen? Meer of minder dan een willekeurig getal? De onderwerpen worden ingeleid door Bunskoek en de cabaretiers maken er vervolgens grapjes over. Trouwens, Bunskoek noemde zichzelf bij RTL Boulevard "een soort Harm Edens". Niet slim, want hoewel Edens niet grappig is, is hij wel een kei in het oplezen van grapjes.
Het vervelende: geen enkele grap sloeg aan in de eerste aflevering, als er al sprake was van het maken van grappen. Toen de orgaandonatie ter sprake kwam, ging 'cabaretier' Heerschop zelfs met het moralistische vingertje zwaaien dat iedereen zich zou moeten registreren als orgaandonor. Niks geen grapjes, maar serieuze onderwerpen op de zaterdagavond. De discussie aan tafel ging tijdens de orgaandonatiediscussie plotseling zelfs over goede doelen en wie van de vier aan tafel allemaal geld gaven aan goede doelen. Zat ik ineens te kijken naar De Wereld Draait Door. Toen even later de prijs van koffie in een of ander dorpje in de provincie werd besproken en er weer geen grapjes werden gemaakt, haakte ik definitief af.
Op zulke momenten merk je dat het heel erg uitmaakt wie de show presenteert en wie de vaste tafelgasten zijn. Edens kan goed grapjes oplezen en Raoul Heertje kan briljant improviseren in Dit Was Het Nieuws. Dat zijn twee talenten. Maar wat zijn de talenten van Bunskoek eigenlijk? Ik weet het niet. De kijker heeft Bunskoek afgelopen zaterdag een kans gegeven en ik heb Bunskoek een kans gegeven. En ik vind haar nieuwe show niks aan. Als ik dan nu het nieuws van volgende week mag voorspellen: de kijkcijfers voor Volgende Week zakken fors onder de miljoen. Hoe veel punten krijg ik?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten