Hoera! Brussel geeft uitstel van betaling

Geen categorienov 07 2014, 12:05
Of we allemaal even willen ophouden met zeuren.
Nou, nou, wat mogen we ons weer gelukkig prijzen in Nederland. We krijgen uitstel om de naheffing van 642 miljoen euro te betalen aan de bureaucraten in Brussel:

Dit meldt de Wall Street Journal vrijdag op basis van anonieme bronnen. De precieze details zijn nog niet bekend, maar de Europese Commissie zou lidstaten de mogelijkheid geven de naheffing in delen te betalen tot medio 2015. Vrijdag wordt er in Brussel overleg gepleegd over de naheffing. Naar verluidt wordt de komende dagen een overeenkomst gepresenteerd.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft altijd gezegd de naheffing te zullen betalen. Woensdag zei hij een betalingsregeling (zonder rente) te willen treffen zodat het hele bedrag niet in één keer hoeft te worden overgeschreven aan het einde van het jaar. Blijkbaar vindt Brussel dat prima.
Het vreemde is dat onze minister van Financiën hier eigenlijk de belangen van Brussel verdedigt. Dat komt omdat hij een dubbele pet op heeft. Hij is ook nog voorzitter van de Eurogroep. Dat wreekt zich bij dit soort discussies. De Britten moeten bijna 2 miljard euro extra afdragen, maar premier David Cameron zet in op een verlaging van dat bedrag. Nederland vraagt niet om een verlaging, omdat Dijsselbloem de belangen van Brussel verkiest boven die van zijn eigen land.
De naheffing is een boete op succes. Landen met een betere economie moeten geld afdragen zodat de geldherverdelingsmachine die Brussel is kan blijven draaien. De transferunie blaast de Europese Unie op, maar dat hebben ze zelf nog niet helemaal door, geloof ik.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten