Hypocriet DENK draait weer door: wil meer aandacht voor slavernij, maar doet net alsof er nooit blanke slaven zijn geweest

Geen categoriedec 02 2016, 16:26
Volgens de partij van Tunahan Kuzu en Sylvana Simons moet Nederland herstelbetalingen betalen voor de slavernij en moet er véél meer aandacht komen voor de wandaden die Nederland tijdens de koloniale tijd heeft begaan. Helaas heeft DENK daarbij een selectieve benadering waarbij blanken consequent als 'daders' worden neergezet.
2 december is de internationale dag van de afschaffing van de slavernij. In 1949 werd namelijk een officieel verbod op slavernij aangenomen door de Verenigde Naties. Helaas wordt deze gedenkwaardige dag nu gekaapt door DENK. In plaats van stil te staan bij de slavernij en deze te herdenken, komt de partij van Kuzu, Öztürk en Sylvana Simons met een eisenlijstje:
Uit het eisenlijstje blijkt de selectieve blik van DENK: zo moet er een "eerlijker" perspectief komen op de slavernij door een faculteit op te zetten voor Afro-Caribische en Indische geschiedschrijving. Voldoen de huidige geschiedenisfaculteiten aan universiteiten dan niet? Heeft DENK de indruk dat de huidige historici aan universiteiten een potje zitten te liegen over het koloniale verleden van Nederland? Er wordt aan Nederlandse faculteiten regelmatig gepubliceerd over de slavernij en andere koloniale erfenissen van Nederland, zoals de politionele acties in Indonesië. Het voorstel van DENK is dus niet gebaseerd op feiten, maar is een ordinaire poging om Nederlandse universiteiten weg te zetten als onbetrouwbaar.
Bovendien is het nogal apart dat een partij die zelf weigert om de Armeense genocide als zodanig te benoemen, nu zeurt dat er te weinig aandacht is voor de slavernij. Het is nogal schijnheilig om te roepen dat de slavernij onderbelicht blijft terwijl je zelf een volkerenmoord onder het tapijt probeert te vegen.
DENK zet Nederlanders consequent weg als 'daders'. Dat is onterecht: Nederland speelde inderdaad een grote rol in de trans-atlantische slavenhandel, maar er waren ook veel Nederlanders zélf slaaf. Met name in Noord-Afrika werden blanke Europeanen tot slaaf gemaakt. Volgens NRC waren er zelfs meer Europese blanke slaven in Noord-Afrika, dan zwarte slaven in de VS. Dat betekent niet dat de rol van Nederland in de slavernij er opeens niet meer toe doet, maar het is bijzonder hypocriet van DENK om de slavernij van blanken volledig te negeren terwijl ze zelf meer aandacht eisen voor de slavernij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten