Hypocrisie ten top: PvdA sluit geheime deal om OSF aan Senaatszetel te helpen

Geen categorieapr 27 2011, 19:00
Dit zaakje stinkt, en niet zo'n klein beetje ook:
Kees de Lange, Statenlid voor 50Plus in Noord-Holland, wordt definitief de lijsttrekker voor de OSF voor de Eerste Kamer. Hij zal op zichzelf stemmen. Een Statenlid van 50Plus in Limburg (de ouderenpartij heeft er daar twee) zal ook op de OSF stemmen. Daarnaast - en nu wordt het ingewikkeld - is er een Statenlid van de PvdA bereid gevonden om een ondersteuningsverklaring voor de OSF in Flevoland te ondertekenen. Op die manier heeft het 50Plus-Statenlid de mogelijkheid om op 23 mei te stemmen op de OSF. Doet het Statenlid dat - en stemmen alle 'provinciale' Statenleden behalve Robesin op hun eigen partij - dan is zou dat precies genoeg moeten zijn voor 1 zetel voor de OSF.
Gisteren stond Job Cohen aan de interruptiemicrofoon nog dikke krokodillentranen te huilen over het kopje koffie van premier Rutte met het onafhankelijke Zeeuwse statenlid Robesin. Hoe kon de premier nu ontkennen dat de schijn van een stiekeme achterkamertjesdeal als een vettige walm boven dit debat bleef hangen! Al die tijd wist Cohen dus al dat zijn eigen onderhandelaars in het diepste geheim bezig waren een deal in elkaar te draaien waarbij de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF) met PvdA-steun alsnog aan een zetel wordt geholpen in ruil voor... ja, voor wat eigenlijk?
Waarom de OSF mee zou willen werken aan zo'n deal is me wel duidelijk. De partij dreigt op jaarbasis honderdduizenden euro's aan subsidie mis te lopen als men de Senaatszetel niet weet veilig te stellen. Voor zoveel geld wil men vermoedelijk wel even een paar keer de ring van Cohen kussen. Maar wat krijgt de PvdA hiervoor terug? Heeft de OSF wellicht moeten beloven om bij cruciale stemmingen met de oppositie mee te stemmen? En als dat zo is, kan de OSF dan nog werkelijk een Onafhankelijke partij genoemd worden?
Om Job Cohen zelve maar eens te citeren: de schijn van een deal is gewekt. Nu graag volledigheid van zaken. Niets minder dan de geloofwaardigheid van het democratisch proces staat op het spel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten