Ierland is eerlijk: waar werk is, ligt je toekomst

Geen categoriedec 14 2013, 9:00
Hele volksstammen verlaten hun land vanwege het feit dat hun eigen land hen geen werk of toekomst kan bieden en zoeken hun heil elders. Onder anderen Polen zijn hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Alleen in Westerse landen blijven werklozen meestal zitten zonder op zoek te gaan naar werk elders.
Waar werk is, ligt je toekomst werd mij als kind al voorgehouden en dat is een waarheid als een koe. Tenzij je in een land woont dat je ook zonder werk een toekomst biedt, die wel niet zo rooskleurig is dan een met werk, maar kennelijk voor velen voldoende om niet de moeite te nemen om in beweging te komen.
Ierland roept zijn werklozen op om banen te aanvaarden buiten het eigen land wanneer deze in het land zelf niet te vinden zijn. Natuurlijk zal het links georiënteerde deel van ons land daar wel weer schande van spreken. Echter niemand wordt weggestuurd, het is slechts een advies, waar mijns inziens, niets mis mee is.
Binnen ons land is de beschikbaarheid van arbeid de meest legitieme en ook meest voorkomende reden voor verhuizing. Dit zie je in het klein wanneer mensen van bijvoorbeeld Friesland verhuizen naar Zuid-Holland, of van Limburg naar Utrecht omdat zij daar een baan vinden en in hun oude omgeving niet. Waarbij zij de beschikbaarheid van werk belangrijker vinden dan het behouden van hun plaatselijke cultuur. Emigreren voor werk, is niets anders dan hetzelfde op grotere afstand.
In het verleden zijn uit Nederland grote groepen mensen geëmigreerd naar Australië, Canada en Amerika met hetzelfde doel. Werk en een betere toekomst. Ook destijds, onder toenmalig minister-president Drees, werd men daartoe opgeroepen, emigranten kregen nog geld mee ook. Ierland doet nu slechts hetzelfde, ik zie dus niet veel verschil.
In ons ‘rijke’ land hoor je slechts verhalen van een banen creërende overheid, terwijl het nog nooit bewezen is dat een overheid banen kan creëren. Tot nu toe is de werkloosheid alleen maar toegenomen door het overheidsbeleid. De beloofde banen in 2040 moeten ook nog waargemaakt worden.
Altijd slim om positieve resultaten wat verder in de toekomst te plaatsen, omdat een kabinet dat dit doet, er nooit meer op afgerekend kan worden indien het toch niet waargemaakt wordt, vanwege het simpele feit dat vertegenwoordigers van diezelfde overheid tegen die tijd er allang geen deel meer van uitmaken. Ter vergelijking breng ik u nog even minister Hans Hoogervorst in herinnering die hard riep dat iedereen hem erop mocht afrekenen wanneer zijn nieuwe zorgwet niet zou werken. Nu die inderdaad niet zo blijkt te functioneren, is hij al lang gevlogen. Zo gaat dat immers in de politiek van opportunisme en vooruitschuiven.
Hier heeft de politiek het lef niet meer om mensen te adviseren hun werk en dus geluk elders te zoeken, zoals Drees ooit wel durfde. Niet zo vreemd eigenlijk, omdat hier de omgekeerde tendens lijkt te gelden. Mensen worden namelijk juist naar ons land toegehaald om te werken, ondanks de werkloosheid. Het zou derhalve een gotspe zijn om dan werkloze inwoners te adviseren te vertrekken.
In ons land wordt men momenteel zoet gehouden door iedereen een worst voor te houden dat het in de toekomst allemaal beter zal worden. En die toekomst plaatst men op veilige afstand zodat niemand er ooit echt meer op afgerekend kan worden. Daarom heb ik bewondering voor het lef van Ierland dat durft toe te geven dat mensen hun heil beter elders kunnen gaan zoeken, zonder hun werklozen allerlei utopische en niet bewijsbare rooskleurige toekomstperspectieven voor te spiegelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten