Ik begrijp werkelijk niets van het CDA

Geen categorieokt 11 2010, 19:00
Het zal aan mij liggen, maar als je de PVV 'stiekem' wilt neutraliseren, door ermee samen te werken, en door die samenwerking aan te tonen aan kiezers dat bepaalde plannen van Wilders en de zijnen nooit uitgevoerd kunnen worden, ga je daar toch niet publiekelijk over opscheppen? Zo geef je de PVV toch al vantevoren alle munitie die zij eventueel nodig heeft als het kabinet voortijdig valt, om de schuld ervoor in jóúw schoenen te schuiven? "Wij namen het serieus", zal de PVV terecht zeggen, "maar het CDA was alleen maar bezig ons buitenspel te zetten. Hoe konden we doorgaan met zo'n club?" En de (rechtse) kiezer zal het eens zijn met Wilders, waardoor de PVV niet kleiner, maar groter zal worden.

Over hun motieven zijn ze open. ‘We zijn het eens over het doel,’ aldus Donner op het partijcongres, ‘de ideeën van Wilders moeten bestreden worden.’ Leers heeft ja gezegd tegen deze coalitie omdat hij denkt dat als het CDA ‘tegenover het polariseren van Wilders onze verbinding legt’ de partij weer ‘een goede toekomst wacht’. Het lijkt vreemd, een politieke samenwerking aangaan en je partner vervolgens bestrijden. Toch is dat de inzet. De CDA-kabinetsdeelname is deels de operatie ‘Herstel CDA’. Kopman Verhagen zal daar als vicepremier een grote rol in hebben, net als strateeg Hillen op Defensie. De populaire oud-burgemeester van Maastricht Leers moet helpen de verloren stemmen in het zuiden terug te winnen. Wezenlijk onderdeel is ook: ‘Operatie neutraliseer Geert’. Dáárin zijn Donner en Leers cruciaal.

Nog amateuristischer kon het CDA niet met dit vraagstuk omgaan. Áls dit je doel al is als partij, dan doe je er verstandig aan dat voor je te houden. Zo moeilijk is dat toch niet om te begrijpen? Het bewijst maar weer eens dat de christendemocraten werkelijk geen idee hebben waar ze mee bezig zijn, en dat chaos heerst in hun partij.
Daar komt het volgende bij: ik begrijp wel dat mensen zoals Ad Koppejan en Katleen Ferrier denken het kabinet Rutte-Verhagen voor dit doel te kunnen gebruiken, maar het valt me tegen van de rest van de partij-elite dat ze het hiermee eens zijn. Ik dacht dat Verhagen en Donner et al. (eindelijk) begrijpen dat er oplossingen bedacht moeten worden voor het integratie- en immigratievraagstuk. PVV-kiezers hebben echte, reëele zorgen. Ze schreeuwen niet zomaar wat. Hun zorgen komen voort uit de maatschappelijke werkelijkheid. Ze zíén dat veel immigranten niet integreren. Ze lezen en horen dat met name Marokkanen lak hebben aan de democratie, en graag willen dat de Sharia ingevoerd wordt. Daar verzetten ze zich - terecht - tegen en ze willen dat hun volksvertegenwoordigers en regering hetzelfde doen. Iedere partij die deze werkelijkheid weigert te erkennen - en met name rechtse partijen - is uiteindelijk ten dode opgeschreven.
Vervelend, zorgwekkend en merkwaardig dat prominente CDA'ers zo publiekelijk opscheppen over hun plan om de PVV - en daarmee dus 1.5 miljoen kiezers - te "neutraliseren".
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten