In de bijstand? Dan juist géén vakantie

Geen categoriejun 26 2014, 10:15
Waarom zou je op vakantie mogen als je een bijstandstrekker bent?
Wie in de bijstand belandt en dus teert op andermans zak, mag gewoon een paar weken op vakantie gaan. Klinkt ongelofelijk? Het is nog erger: wie bijvoorbeeld op maandag in de bijstand belandt, mag op dinsdag al vakantie vieren. Ja, serieus. De nieuwe bijstandstrekker hoeft zich niet meteen al druk te maken om het zoeken naar een baan. Hij mag eerst een paar weken op vakantie als 'ie dat wil.
De VVD gaat het probleem vandaag aankaarten bij staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken en Moestuintjes. VVD-Kamerlid Sjoerd Potters wil dat bijstandstrekkers niet eerst op vakantie gaan, maar gewoon gaan solliciteren. De reden: mensen die net in de bijstand belanden maken de meeste kans op het vinden van een baan. Hoe langer je in de bijstand zit, hoe moeilijker het wordt om eruit te komen. De wet moet dus worden aangepast, aldus Potters van de VVD.
Maar de VVD vindt het in principe wel goed dat bijstandstrekkers langer op vakantie kunnen, als ze het maar niet meteen in het begin doen:

"De VVD vindt dat iedere bijstandsgerechtigde recht heeft op vier weken vakantie. Maar afspraak is wel dat mensen in de bijstand alles op alles zetten om zo snel mogelijk aan het werk te komen. Dan helpt het niet dat je direct al je kansen op een baan verkleint door drie, vier weken weg te gaan. Zeker niet tijdens de vakantieperiode, waarin veel ondernemers zitten te springen om tijdelijke krachten."

Dat is toch een beetje vreemd. Waarom zou iemand die - als het goed is tijdelijk - belastinggeld ontvangt om de huur of de hypotheek te kunnen betalen überhaupt voor een paar weken op vakantie mogen? Kijk, een weekendje weg is nog te billijken, maar vier weken op het strand in Spanje? Wat is dat nou weer? Iemand die in de bijstand zit en die gewoon kan werken, moet er zo snel mogelijk weer uit.
Een bijstandstrekker moet er alles aan doen om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Dan past het niet om wekenlang op vakantie te gaan. Dat doe je maar als je hard hebt gewerkt en even wil relaxen. Wat valt er te relaxen als je iedere dag thuis zit en televisie kijkt? Ik vraag het me af. De VVD maakt dus een goed punt, maar de liberalen gaan lang niet ver genoeg in de aanpak van werkloosheid. Wie op vakantie wil, moet dat doen van z'n eigen centen, niet van die van de belastingbetaler.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten