In Den Haag gaat een nieuwe wind waaien? Mwah.

Geen categorieokt 09 2010, 14:00
'Heerlijk, in Den Haag gaat nieuwe wind waaien', zo kopt Elsevier-columnist Afshin Ellian. Ik geloof er niet veel van eerlijk gezegd, dat enthousiasme van rechtse columnisten over dit kabinet. De enige te bedenken winst van dit kabinet is dat er een links kabinet, en dus een grote lastenverzwaring middels het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek en het spionagekastje van de kilometerheffing, is voorkomen. Maar verder? Mwah. Ellian noemt in zijn column de modernisering van het veiligheidssysteem en het einde aan positieve discriminatie als voorbeelden van de 'de grote hervormingen' van dit kabinet. Het eerste voorbeeld is legitiem, het tweede is ook te prijzen, maar om het nou een 'grote hervorming' te noemen...
Vooral de VVD stelt teleur: het ontslagrecht wordt niet versoepeld, de beloofde verlaging van de inkomstenbelasting heeft de akkoorden niet bereikt en de WW wordt evenmin aangepast. Ook de beloofde bezuinigingen blijven uit: de VVD beloofde de houdbaarheid van de overheidsfinanciën met 39 miljard euro te verbeteren, het regeerakkoord haalt echter met 20 miljard euro slechts de helft hiervan. Vier miljard euro meer dan de SP-plannen, 11 miljard euro minder dan het PvdA-programma. Het is onbegrijpelijk dat de PVV - die in haar beginselverklaring nog pleit voor afschaffing van het minimumloon, maar nu ook op economisch gebied op de populistische, socialistische toer gaat - ook hier haar zin heeft gekregen. Was het boerkaverbod en de caviapolitie niet genoeg?
Als het beleid oude koek is, zijn de poppetjes dan tenminste nieuw? Nou nee: het zijn allemaal bekende namen uit de politiek. Respectabele politici waar Rutte op kan bouwen, maar nieuw zijn ze niet. Van die nieuwe wind waar Ellian zo van geniet merk ik dan ook weinig. Het is nog steeds dezelfde oude, gure wind, en helaas waait die van links.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten