Incompetent IOC heeft nu al spijt van Sotsji

Geen categoriejan 15 2014, 12:44
Erg vroeg, maar toch ook rijkelijk laat.
Het Internationaal Olympisch Comité heeft volgens voormalig IOC-lid Els van Breda Vriesman spijt van de keuze voor Sotsji. Dat zegt zij tegen de NOS:

Zij was in 2007 een van de 115 IOC-leden die hierover stemden. Volgens haar zouden veel leden nu anders stemmen als ze het over konden doen. "Niemand heeft zin in Spelen waar zoveel gedoe is."

De NOS legt uit:

Een commissie van het IOC had de drie steden bezocht, en bracht verslag uit in een evaluatierapport. Rusland beloofde met een enorm geldbedrag een hele regio te ontwikkelen, dankzij de nieuw te bouwen infrastructuur. Alles moest nog worden gebouwd. "Dat kan een voordeel zijn als daarna de regio daarvan profiteert", zegt Van Breda Vriesman. Maar volgens haar profiteren hier vooral de rijke Russen ervan. Die gaan daar skiën. "En dat spreekt mij niet zo aan", voegt ze er aan toe.

Natuurlijk zijn dit vreemde opmerkingen, aangezien het ook bij de toewijzing van de spelen aan Sotsji al bekend was dat Vladimir Poetin een autocraat pur sang was. Daar heeft hij namelijk nooit een geheim van gemaakt. Na de roerige jaren onder Boris Jeltsin kwam er een man aan de macht die Rusland met harde hand zou leiden. Nou, die belofte heeft hij nadien ingelost. Zo werd onze grote vriend Mickhail Khodorkovsky al in 2003 opgepakt, en in 2005 veroordeeld voor fraude. Er was geen mens die eraan twijfelde dat zijn proces 100% politiek was. Tenminste twee jaar voor de keuze voor Sotsji was de rechtsstaat dus al afgeschaft.
En dat is om nog maar te zwijgen over zijn zelfverrijking en die van zijn vrienden. Kort nadat hij aan de macht was gekomen ging Poetin achter rijke tegenstanders aan en beloonde hij medestanders met mooie banen en veel opdrachten (oftewel: geld). Als het IOC zich daar in 2007 niet van bewust was waren alle stemmende leden volstrekt incompetent.
Jammer genoeg bewijst Van Breda Vriesman dat zij dat inderdaad is. Ik citeer haar maar weer:

"Dat de mensenrechten op deze manier zouden uitpakken, dat kon ook niemand voorzien."

Dat is natuurlijk flauwekul. Had had iedereen kunnen voorzien, en velen voorzagen het ook. Dat het IOC het niet wilde zien is iets anders.
Vervolgens maakt deze dame het nóg erger door te stellen dat de Spelen uiteindelijk alleen maar naar Sotsji gingen omdat IOC-leden zo onder de indruk waren van Poetins aanwezigheid:

De komst van Poetin en zijn toespraak maakten grote indruk op sommige IOC-leden. Volgens Els van Breda Vriesman kan dit zelfs het verschil hebben gemaakt. Niet op haar, zegt ze er meteen bij. "Zelf ben ik niet zo onder de indruk van de heer Poetin."

Met andere woorden, het IOC is niet alleen volstrekt incompetent, maar ook nog eens kinderachtig tot op het bot. De leider van een groot land komt langs en, voila, hij krijgt de Spelen kado. Omdat het zo fantastisch mooi is om zo'n man in levenden lijve te ontmoeten.
In plaats van hoog van de toren te roepen dat het IOC nu al spijt heeft van zijn keuze voor Sotsji, moet mevrouw Van Breda Vriesman zich er diep voor schamen dat zij ooit deel heeft uitgemaakt van dat volstrekt incompetente comité. Voor de rest mag zij zich wat mij betreft wel op de achtergrond houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten