Intussen in Turkije...

Geen categoriejun 02 2013, 11:00
Massaal protest
De ongeregeldheden in Turkije zijn inmiddels de derde dag in gegaan. Onze eigen Michaël zit middenin het 'feestgewoel'. Massale protesten en betogingen.
Wat begon als een vreedzaam protest tegen de aanleg van een supermarkt op de plek waar een geliefd parkje lag, is ontaard in een massaal protest tegen de autocratische regering Erdogan en diens islamitische partij. De ongeregeldheden hebben zich intussen uitgebreid naar 48 steden, waaronder de hoofdstad Ankara en de kustplaats Izmir.
Er is veel -internationale- kritiek gekomen op het harde optreden van de Turkse ordediensten, die er niet voor terugdeinzen ernstig geweld toe te passen. Hier een getuigeverslag hoe een politietruck over een demonstrant heenrijdt alsof het een stropop is. Er worden waterkannonnen, electrische stroomstootwapens en traangas ingezet om de demonstranten te bedwingen. Zie hier bijvoorbeeld een video van Al Jazeera over de toestand daar.
Betogers riepen leuzen als: 'schouder aan schouder tegen het fascisme' (van Erdogan, TP) en 'weg met de regering'. Het is de hele nacht onrustig gebleven in Turkije met voortdurende charges van de ordehandhavers.
De onschuldige aanleiding heeft geleid tot een massaal protest tegen het islamitische beleid van Erdogan. Onder meer tegen diens verbod op alcohol en publieke 'affectie betuigingen'.
De Turkse minister van Binnenlandse zaken, Mohammed Guler, sprak van 939 arrestaties in 48 steden, waarbij tenminste 53 burgers en 26 politie agenten gewond waren geraakt.
Deze Turkse opstand bewijst weer eens dat (islamitische) onderdrukking door een totalitair regime een tijdje goed gaat, maar niet voor altijd. Het valt te hopen, dat dit massale protest tegen de regering Erdogan iets van democratie gaat brengen daar, maar persoonlijk heb ik daar een hard hoofd in.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten