Intussen in Venezuela

Geen categoriefeb 23 2014, 11:00
Minstens 8 doden
Je zou het bijna vergeten door alle media aandacht voor de Oekraïne, maar aan de andere kant van de oceaan is het ook goed mis. In Venezuela zijn er massale protesten tegen de regering van Nicolás Maduro, die bijna een jaar aan de macht is. Intussen zijn er zeker 8 doden te betreuren. De protesten richten zich met name tegen enorme inflatie, armoede en corruptie. Bloomberg meldt:

"Venezuela's cities are convulsed with riots. A local beauty queen was shot in the head during protests over . . . well, everything: chronic shortages of basic goods, increasing repression of free speech by a government that clearly feels it cannot tolerate any dissent. She is not the only person to have been killed in recent days. The government is cracking down -- hard -- on any and all opposition."

De regering geeft de oppositie de schuld, een standaard reactie. Zij ziet de protesten als een uitwas van radicalen en als een Amerikaans complot. Amerikaanse diplomaten zijn afgelopen week door Maduro het land uitgezet. Zij zouden studenten hebben aangezet tot demonstreren. Maduro dreigt ook nieuwszender CNN te blokkeren als het de berichtgeving over de protesten, volgens hem oorlogspropaganda, niet 'rectificeert'. Verder heeft Maduro laten weten niet op 'confrontaties' uit te zijn en te strijden voor de 'verdediging van de vrede'.
Venezuela is rijk aan olie, maar die is lastig te winnen en duur in de raffinage. Tot voor kort was dat geen probleem door de stijgende olieprijzen, maar die zijn teruggevallen. Zie:
Intussen blijft het oorverdovend stil in de internationale gemeenschap. De machtsstrijd tussen de EU en Rusland over de oekraïne is natuurlijk ook veel interessanter...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten